Afbeelding
Foto:

Afwikkeling en evaluatie NK Wielrennen

GOEREE-OVERFLAKKEE – De afwikkeling en evaluatie van het evenement NK Wielrennen was donderdagavond de hoofdmoot van de raadsvergadering. Het werd een kritisch, soms scherp debat, waarbij fracties duidelijk aangaven dat het college voortaan de raad in een vroegtijdig stadium bij opzet en aanpak van grote evenementen dient te betrekken.

Door Jaap Ruizeveld

Wees transparant en open. Trek lering uit gemaakte fouten. Zet een evenementenbeleid op en koppel dat bijvoorbeeld aan eilandmarketing was een suggestie. Het moet professioneler. Zoals het nu is verlopen voelde bij de raad aan als een soort 'overval'. Op een kritisch beslissingsmoment was er geen weg terug mogelijk. Was er in de eerste gespreksronde een mengeling van zoet (ondersteuning) en zuur (kritische afrekening), dat veranderde na een door het college aangevraagde schorsing.

Er ontstond een constructieve discussie nadat wethouder De Jong duidelijk aangaf dat het bij een aantal zaken niet goed is gegaan. Dat het college daarvoor haar verantwoordelijkheid neemt. Hij toonde begrip voor de kritische noten die deze avond gekraakt waren. In voorkomende gevallen zullen wij lering trekken uit deze affaire. Wij hebben ervaring opgedaan. Wij zullen voortaan de raad vanaf het begin informeren en er bij betrekken. Deze houding van de wethouder werd in de raad positief opgevat. De Jong was anderzijds blij met enkele complimenten van fracties die spraken over lef om als kleine speler een groot evenement naar het eiland te krijgen. En ambitie blijkt er alweer te zijn voor een nieuwe uitdaging en voorbereiding: De nationale monumentendag naar Goeree-Overflakkee.

Opmaat

In de afgelopen weken had het gemeentebestuur alle registers nog eens opengetrokken om aan te geven welke - berekende - promotie en mediawaarde het NK Wielrennen van juni 2016 voor het eiland heeft opgeleverd. In een 71 pagina's tellende bijlage publiceerde het extern ingehuurde bureau Dietz, knipsels en financiële cijfers daaraan gekoppeld, die betrekking hebben op tv, kranten en tijdschriften. Een eindafrekening vastgesteld op 1.2 miljoen euro. Dit is nog los van de spin-off van het evenement, zo schreef het college aan de raad, als antwoord op de vele vragen uit de fracties in de eerste beeldvormende bespreking, waarin financiële perikelen al aan de orde kwamen. Het was de opmaat naar de afwikkeling en evaluatie van het NK-slotdebat van donderdagavond. Een schitterend evenement dat de gemeente geld heeft gekost.