Brandweerzorg staat voor grote veranderingen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Burgemeester en wethouders streven naar een verantwoorde brandweerzorg waar binnen bestaande (financiële) richtlijnen voor de inwoners zorg kan worden veiliggesteld. Dit is de doelstelling van de gemeente die is opgenomen in het Consultatieplan Brandweerzorg 2017 - 2020 van de Veiligheidsregio.

Door Jaap Ruizeveld

De raad werd donderdag besluitvormend uitgenodigd met dit dossier in te stemmen. Inhoudelijk een opvallend signaal van de Veiligheidsregio dat het huidige bedrijfsmodel van de brandweer zijn grenzen heeft bereikt wat betreft menskracht, middelen en rendement.

De brandweer staat aan de vooravond van een aantal grote veranderingen en verschuivingen binnen de brandweerzorg. Dit als gevolg van maatschappelijke, organisatorische- en technische ontwikkelingen. Dit vraagt om een hoogwaardige en slagvaardige brandweerorganisatie in het totale veiligheidsdomein. Volgens de VRR zijn, zoals gemeld, er grenzen bereikt. De veranderende risico's kunnen niet langer worden afgedekt met de traditionele brandweerzorg. Het aantal incidenten en slachtoffers zal niet afnemen door meer of strengere brandveiligheidsregels of de brandweer nog sneller te laten rijden. Dit kan alleen worden bereikt door het veiligheidsbewustzijn van burgers, bedrijfsleven en overheid te vergroten en de beschikbare mensen en middelen binnen de brandweer hiervoor op een andere wijze in te zetten. Het Algemeen Bestuur van de VRR heeft aangegeven dat de brandweer moet koersen op een flexibele en dynamische brandweerzorg, die nadrukkelijk is afgestemd op de risico's in het gebied. Niet de financiële-, maar juist de kwalitatieve ambities staan hierin voorop.

Instemmen

De gemeenteraad stemde in met het Plan Brandweerzorg 2017 – 2020 onder gelijktijdige
indiening van een zienswijze die betrekking had op o.a. bezorgdheid over aanrijtijden met het verzoek de registratie hiervan niet los te laten. Het leveren van maatwerk wat betreft de rechtszekerheid van burgers in verstedelijkte en plattelandsgebieden die gelijk en of acceptabel dient te blijven en de positie van de vrijwilligers. Een goede opleiding leidt er toe dat zij sneller inzetbaar kunnen zijn.