Nieuwe brandbrief over onveilige N59

GOEREE-OVERFLAKKEE – De gemeentebesturen van Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee hebben in een brief aan minister Schultz hun bezorgdheid geuit over de huidige verkeersonveiligheid op en rond de N59.

Door Jaap Ruizeveld

"Wij beseffen dat de rijksbegroting beperkingen kent. Daarom hebben de gemeenten Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee samen met de provincie Zeeland de bereidheid uitgesproken zich zowel inhoudelijk als financieel in te spannen voor een verbeterplan voor de N59. Wij vertrouwen erop dat u van dit aanbod gebruik wil maken, zodat wij binnen enkele jaren over een duurzame en Duurzaam Veilige autoweg kunnen beschikken", aldus de brief. Het gaat om een traject van 17 kilometer tussen het Haringvliet en de Grevelingen.

"Bij de aanleg van de N59 had Rijkswaterstaat een vooruitziende blik. Het wegtracé met kunstwerken zijn namelijk al op een 2 x 2 autoweg afgestemd. Daarnaast zou ook de ondergrondse infrastructuur destijds al op een 2 x 2 autoweg zijn afgestemd. Wij vertrouwen erop dat dit helpt de N59 te verbeteren", geven de colleges van Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee in hun brief aan. Gewezen wordt op het feit dat er zich tussen 2005 en 2016 vijftien verkeersongelukken met dodelijke afloop hebben voorgedaan. De afgelopen 12 maanden waren er drie dodelijke slachtoffers. Er is sprake van een levensgevaarlijke weg. Als politieke vertegenwoordiging uit de regio zien wij de forse impact die deze ongelukken op de samenleving in ons gebied hebben. Wij voelen het als onze verantwoordelijkheid om de brede maatschappelijke gevoelens aan te geven", stelt de brief. Bert Tuk (CU) vroeg in de raad aan het college of er al een reactie was ontvangen, maar dat is nog niet het geval.