Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Volgend jaar verschuivingen in de gemeentelijke volksvertegenwoordiging?

GOEREE-OVERFLAKKEE - De gemeente zette afgelopen woensdag bij de verkiezing voor de Tweede Kamerleden 138 vrouwen en mannen in voor de bemensing van de 23 stembureaus in de dorpskernen op Goeree-Overflakkee. Na het sluiten van de stembureaus om 21.00 uur, kon het - met de hand sorteren en tellen - van de biljetten beginnen. Bij de kleinste bureaus was de klus al om 23.00 uur geklaard, terwijl op grotere locaties tot diep in de nacht (02.00 uur) moest worden doorgewerkt. Dat werd het moment voor het opmaken van de voorlopige einduitslag. Zoals gebruikelijk bij landelijke verkiezingen scoorde de VVD op het eiland het hoogst met 6152 stemmen of wel een percentage van ruim 19 procent van de in totaal 32079 uitgebrachte geldige stemmen.

Tekst: Jaap Ruizeveld/Foto: Hans Villerius

Als tweede partij komt de SGP uit de bus met 5637 stemmen (17.5%) en als derde scoort de PVV van Wilders 4955 stemmen (15.4%). Op 26 lijsten zijn in onze gemeente stemmen uitgebracht. Met als minst succesvol StemNL die één kiezer binnenhaalde en de Libertarische Partij 2. De partij Denk bracht het tot slechts 8 supporters. Voor overige kleine partijen kan men de voorlopige uitslagenlijst raadplegen. In de top 5 op het eiland nemen CDA (4105) en ChristenUnie (2332) de plaatsen 4 en 5 in.

Sympathie

De landelijke winst van GroenLinks komt op de uitslagenlijst op Goeree-Overflakkee terug op een negende plaats met 1095 stemmen. Worden hier de SP (zesde met 2108 stemmen) en de PvdA (slechts achtste met 1358 stemmen) bijgevoegd dan telt de linkervleugel in deze uitslag 4561 kiezers. De partij 50Plus blijft op de tiende plaats net onder de 1000 kiezersgrens. Er blijkt sympathie op het eiland voor de Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie maar de percentages komen nauwelijks boven de 2 procent uit. Zeventig personen vulden hun stembiljet ongeldig in en 36 staken een blanco biljet in de bus.

Inkijkmoment

Eén jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen (2018) moeten de huidige eilandelijke fracties en zich nog ontwikkelende lijsten het nu doen met deze inkijk / momentopname in het landelijk gefragmenteerde politieke krachtenveld. Niet meer wellicht dan een gevoelsmatige richting. Wel geven insiders aan te verwachten dat bij hoge opkomst van kiezers volgend jaar er verschuivingen zullen plaatsvinden in de gemeentelijke volksvertegenwoordiging. De TK-verkiezingen zijn hiervoor overigens geen graadmeter benadrukken zij. Regionaal gezien valt nog te melden dat er in de Hoeksche Waard in 5 nu nog zelfstandige gemeenten gelijktijdig met de TK-verkiezing een burgerpeiling is gehouden over de opgelegde fusie in 2019. Ruim zestig procent van de inwoners gaf aan duidelijk tegen deze herindeling te zijn.

In het staatje bij dit artikel de voorlopige uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen.

Afbeelding