Deze drie Wirontrawlers zijn min of meer vaste bezoekers van de Stellendamse binnenhaven.
Deze drie Wirontrawlers zijn min of meer vaste bezoekers van de Stellendamse binnenhaven. Foto:

Groei visbestanden biedt volop perspectief

STELLENDAM - De groei van de bestanden haring en makreel staat al een tijdje in de hoogste versnelling. Dat onderstrepen de biologen en ervaren de vissers op zee. De toename van beide visbestanden biedt volop perspectief voor de Nederlandse vriestrawlers. Dat wat overblijft na vangst, is meer dan genoeg om voor voldoende nakomelingen te zorgen.

Tekst en foto's: W.M. den Heijer

De Nederlandse trawlervloot bestaat uit acht vaartuigen die voornamelijk op haring en makreel vissen. Van makreel zwemt er in het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan liefst vijf miljoen ton rond. Voor haring is dat naar schatting twee miljoen ton. De visserij op haring is al ruim tien jaar gecertificeerd met een duurzaamheidslabel. Bovendien hebben de vier grote rederijen uit Katwijk, Scheveningen en IJmuiden met milieuorganisatie Greenpeace een intentieverklaring ondertekend teneinde te komen tot een verdere stimulering van het verduurzamen van de zogenaamde pelagische visserij (visserij op soorten als haring, makreel, horsmakreel, sardien en sardinella). Schippers en stuurlieden van vriestrawlers hebben het soms over gigantische scholen van haring en makreel. Scholen haring en makreel kunnen soms honderden meters lang zijn omdat ze zo compact samen zwemmen.

Verduurzaming

Het is uniek in de wereld dat de belangenorganisatie voor de vier rederijen, de PFA (Pelagic Freezer-Trawler Association), samen met Greenpeace een intentieverklaring heeft ondertekend. Volgens een woordvoerder van de PFA liggen er goede afspraken over bijvoorbeeld de verzameling van data en de aanpak van duurzaam visserijbeheer in West-Afrika. De PFA ziet het als een erkenning voor de inspanning die de Nederlandse rederijen reeds hebben getoond en voor de ambities die zijn uitgesproken voor verdere verduurzaming. De Nederlandse rederijen zijn een wereldspeler als het gaat om mondiale voedselvoorziening en dan vooral in landen waar mensen weinig te besteden hebben.

Exotisch lekkernij

In Afrikaanse landen lopen ze weg met de haring en makreel die door Nederlandse vriestrawlers in Europese wateren gevangen worden. Landen als Nigeria met 170 miljoen inwoners en Kameroen en Ghana zijn belangrijke afnemers van deze vette vis. Meer dan driekwart van de vangsten van de vriestrawlers gaat naar Afrikaanse landen, waaronder ook Egypte. En dat zijn landen waar mensen rond moeten komen met minder dan twee dollar per dag. De vier overgebleven Nederlandse rederijen zien kans om deze vette vis zodanig te vermarkten dat het betaalbaar blijft voor deze mensen. De proteïnerijke maaltijden zien de Afrikanen als een exotische lekkernij.

Stellendam

Hoewel de acht Nederlandse vriestrawlers te groot zijn om gebruik te maken van de faciliteiten die de toeleverende bedrijven aan de binnenhaven van Stellendam te bieden hebben, zijn er wel drie onder buitenlandse vlag varende trawlers van een kleiner kaliber geregeld te zien. De twee onder Britse vlag varende Wiron-trawlers (PH-1100 en PH-2200) liggen, wanneer seizoensmatige quota vol gevist zijn, een paar keer per jaar in de Stellendamse binnenhaven. Een andere vriestrawler, de H-180, is recentelijk in Stellendam onder Franse vlag gebracht en vist momenteel alweer een tijdje vanuit Scheveningen. Deze trawlers zijn kleiner dan hun grotere broers en kunnen nagenoeg probleemloos de binnenhaven van Stellendam bereiken om reparaties en onderhoud te laten plegen bij onder andere Machinefabriek Padmos.

Het onderzoeksvaartuig ‘Tridens’ meerde vorig jaar bij Maaskant Shipyards af voor een grootschalige verbouwing.