Afbeelding
Foto:

Gouden momenten

Gouden momenten
Schrijfdagboek
98 dagen oefenen in dankbaarheid
Coby Kremer
2017, uitgeverij Royal Jongbloed
120 blz., € 13,50
ISBN 978941844713

'Schrijf het goede naar je toe.'
Het schrijfdagboek bevat 90 creatieve schrijfopdrachten. Oefenen in dankbaarheid en het opschrijven van je persoonlijke 'gouden momenten' kan je leven verrijken. Coby Kremer ervoer het aan den lijve – in een heel donkere periode in haar leven begon ze met het opschrijven van kleine dingen waar ze dankbaar voor was.
Het oefenen in het dagelijks noteren van de kleine dingen waar de auteur dankbaar voor was vormde een belangrijk instrument om stapje voor stapje uit een depressie op te klimmen.
"Het wil overigens niet zeggen dat het nu altijd zo makkelijk is in mijn leven. Ik heb nog steeds mijn zorgen en vragen. De jaren van depressie lieten hun sporen na in mijn leven en in de levens van de mensen in mijn omgeving. Die gebrokenheid ervaar ik nog elke dag."
Ondanks dit alles ervaart de schrijfster gevoelens van diepe dankbaarheid dat ze anders heeft leren kijken en het licht is gaan schijnen in haar leven.
Coby begon zich bewust dagelijks te oefenen in dankbaarheid. Haar doel is om met dit boekje ook aan anderen handvatten aan te reiken om te oefenen in dankbaarheid.
Door elke dag een gerichte schrijfopdracht te doen oefen je de focus te leggen op kleine dingen die vreugde geven. De schrijfster geeft een aantal basistips voor het schrijven en er komen diverse schrijftechnieken aan bod. Leuk om te lezen wat een haiku, rondeel of kettingelfje inhoudt en hoe je het toe kunt passen in je dagelijkse schrijfopdracht.
Elke opdracht begint met een korte Bijbeltekst ter overdenking in de ochtend en sluit af met de vraag om aan het eind van de dag op te schrijven waar je op dat moment specifiek dankbaar voor bent. Er is veel ruimte voor aantekeningen.
De schrijfster benadrukt dat er geen goed of fout is in de antwoorden op de opdrachten. 'Laat los dat je de goede antwoorden moet geven. Er is geen goed of fout.'
Oefenen in dankbaarheid kan er ook voor zorgen dat je minder het gevoel hebt dat de tijd door je vingers glipt of dat juist dat alle dagen op elkaar lijken in een soort grijze eentonigheid.
Wees vooral niet te streng voor jezelf, adviseert de schrijfster. "Vind je de schrijfopdracht moeilijk omdat je geen vreugde ervaart en het donker is in je leven? Wees niet te streng voor jezelf. Je pijn en verdriet mogen er zijn. Ga de uitdaging aan om elke dag tenminste één gouden momentje op te schrijven. Ze zijn er echt!"
Het oefenen in dankbaarheid verandert je leven in positieve zin, concludeert de schrijfster en uit dankbaarheid gaat van elk verkocht boek één euro naar de stichting Ancora. Deze stichting biedt hulp aan mensen met een chronische aandoening of handicap in Moldavië en Roemenië.