Afbeelding
Foto:

Uitgaansgeweld

MIDDELHARNIS- Een jongeman die op 6 juli 2015 tegen vieren 's nachts door minstens zes man in elkaar werd gehoekt en geschopt in een uitgaansgelegenheid in Middelharnis, belandde uiteindelijk vlak voor de deur in het water langs de Vingerling.

Gelukkig kwamen twee van de stomdronken belagers tijdig tot inkeer. Ze redden het leven van de gewonde zware reus door 'm met vereende krachten uit het water te tillen. Dinsdag bij de Dordtse rechtbank, waar de belagers terechtstonden, is het opnieuw een waterballet. Een van de belagers valt het huilende slachtoffer (22) na de zitting emotioneel in de armen: "Sorry dat ik je geslagen heb, het was fout". Het slachtoffer, dat ooit als kind al eens bijna was verdronken antwoordt snikkend: "Maar bedankt dat je me daarna uit het water hebt gehaald''. Ook zijn meegekomen moeder laat alle wrok varen: "Ja ik ben zo blij dat je dat gedaan hebt'', valt ze haar zoon in tranen bij.
Nog drie andere verdachten omhelzen het slachtoffer. Drie belagers uit Middelharnis (22, 26, 36), twee uit Sommelsdijk (29, 35) en een Nieuwe-Tongenaar (26) horen uiteindelijk werkstraffen eisen van 100 tot 240 uur voor het in elkaar slaan van het slachtoffer. Naast voorwaardelijke celstraffen tot zes maanden. De aanklager acht hen schuldig aan openlijk geweld. Voor een zevende verdachte (22) uit Sommelsdijk vraagt hij vrijspraak omdat er bij nader inzien toch te weinig bewijs tegen hem is.
Het geweld ontstond na een woordenwisseling en geduw op de dansvloer. Een vriend van het latere slachtoffer kreeg woorden met iemand van een door getuigen genoemde 'sportschoolgroep'. Deze kickbokser sloeg volgens de aanklager als eerste los op de grote lobbes die inmiddels tussenbeide was gaan staan. Broer en vrienden sprongen bij. Ze trapten en sloegen het slachtoffer, zo gaven de meesten toe. Het slachtoffer sloeg wel terug maar de overmacht was te groot. Buiten ging het verder. ,,We konden op de beveiligingscamerabeelden niet zien hoe het slachtoffer buiten in het water terecht kwam, anders had ik hier waarschijnlijk poging tot doodslag ten laste kunnen leggen'', zei de aanklager. "Want ik ken het daar een beetje, en het lijkt mij heel moeilijk voor een gewond iemand om daar alleen uit het water te komen''. Uiteindelijk hesen de tot inkeer gekomen belagers gezamenlijk de grote gestalte op de kant. Die was bont en blauw en z'n neus was gebroken.
De aanklager vindt evenwel dat ook de redders straf verdienen omdat ze het slachtoffer eerst mishandeld hadden. Extra boos is de aanklager op Sommelsdijker die zijn verjaardag die nacht vierde met z'n vrienden. De officier van justitie buldert echt in de rechtbankmicrofoon: "Hij geeft vechtsportles nota bene, hij moet mensen in zo'n sport juist begeleiden om daar mee om te gaan, wat mij betreft wordt hij geroyeerd!''.
Maar zijn advocaat geeft flink tegengas: "Mijn cliƫnt staat niet bekend om dit soort dingen, hij staat juist bekend als een hulpvaardig en energiek persoon die bij iedereen een goede naam heeft op het eiland. Hij springt belangeloos bij op sportschooldagen en doet zo al vrijwilligerswerk. Hij heeft geen strafblad.'' Bijna alle verdachten hadden geen strafblad en wel een baan of eigen bedrijfje. Volgens de advocaat van de Sommelsdijker was er ook sprake van noodweer. Kwam het geweld ook van de andere kant.
De rechtbank doet op 28 maart uitspraak. (Persbureau Cerberus)