Afbeelding
Foto:

Neem en lees

De stem vanbinnen

'De stem vanbinnen', is een boek, dat handelt over geweten en gewetensvorming in Bijbels licht, geschreven door ds. A.A. Egas. Hij is predikant van de Christelijke Gereformeerde Kerk te Nieuwkoop/Vianen. Het boek verscheen bij den Hertog onder het ISBN nummer: 9.789.033.127.960 en kost € 12,50.

De Heere heeft de mens geschapen met een geweten: de stem vanbinnen. Een mooi beeld is de volgende uitspraak: ons geweten kijkt als het ware over onze schouder mee, bij alles wat we doen. Maar dan is het wel van belang, hoe ons geweten gevormd is door de normen en waarden van Gods Woord. Alleen dan zal het geweten in de hand van Gods Geest een middel zijn om ons te bewaren voor de verleidingen van de wereld en de zonde.
Waarom is Bijbelse gewetensvorming zo urgent in onze tijd? Dat heeft alles te maken met de digitale revolutie die zich aan ons opdringt. Voor jongeren (maar zeker ook voor ouderen) met de smartphone in hun hand ligt er een wereld aan genot en geweld open. Is het mogelijk om staande te blijven in een tijd, waarin op allerlei manier afscheid wordt genomen van God en Zijn Woord?
Ds. Egas gaat in op de vraag wat nu precies onder geweten verstaan. Wat zegt de Schrift erover? En… welke plaats heeft het geweten in de bekering? Tot slot wil de auteur laten zien hoe ouders en opvoeders een middel kunnen zijn om de gewetens van onze jongeren te vormen.
In drie hoofdstukken gaat de schrijver op de volgende facetten van het geweten in:
I. Het geweten en de Bijbel

1. Een Bijbelse verkenning
2. Gods Woord over ons geweten in het Oude Testament
3. Gods Woord over ons geweten in het Nieuwe Testament

II. Het geweten en de bekering

1. Het geweten als aanklager
2. Het ontwaakte geweten
3. Het gereinigde geweten
4. Geloof en geweten
5. Het geweten in een heilig leven

III. Het geweten en de opvoeding

1. De tijd waarin wij leven
2. Gevormd door de omgeving
3. De morele ontwikkeling van het kind
4. Gevormd door de huisgodsdienst
5. Het geweten en de wet van God
6. Gewetensvorming en de moderne media

Nawoord

De schrijver eindigt zijn boek met de volgende passage:
Gewetensvorming dient altijd gepaard te gaan met een voortdurend gebed om bekering. De vorming van het geweten kan alleen werkelijk tot zegen zijn als de Heere het geweten reinigt en zuivert. Wie in dat diepe besef en in die afhankelijkheid zijn kinderen opvoedt, mag weten dat de Heere die opvoeding zegenen wil. Hij was het immers Die onze kinderen al afzonderede vanaf hun geboorte om Hem te dienen. Hij verzegelde Zijn belofte aan hun voorhoofd. Laten we zo, ziende op Hem en Zijn beloften, onze kinderen opvoeden en hun gewetens vormen naar de normen van Gods Woord. Dan is er verwachting voor ons en onze jongeren ook in deze tijd!

Rechtvaardig door het geloof

'Rechtvaardig door het geloof', Luthers verklaring van de Galatenbrief uitgelegd', door Evert Barten. Een uitgave van Den Hertog, onder het ISBN nummer: 9. 789.033.127.991; het boek kost € 19,90 (grote uitgave).

Evert Barten heeft meerdere klassiek gereformeerde werken uitgelegd: Zien op Jezus, Viervoudige staat, Institutie en Belijdenissen.
In het kader van 500 jaar Reformatie is het goed om bij Luthers verklaring van de Galatenbrief stil te staan, zeker met betrekking tot onze jongeren, maar ook ouderen zullen met deze uitleg zeker geholpen zijn. De stijl van Evert Barten in deze serie is vraag en antwoord. Het is wel zijn wens en ook zijn bedoeling dat het boek van Luther zelf ter hand wordt genomen. Telkens wordt in deze uitgave naar het oorspronkelijke boek verwezen.
De kern van Luthers boodschap is: wat je ook doet, je wordt alleen rechtvaardig voor God door het geloof. In heel het boek van Luther merk je de strijd, het gevecht dat een mens nog wel iéts tot zijn zaligheid kan doen. En… deze leer is helaas nog springlevend. Jong en oud komen regelmatig in aanraking met mensen, die beweren dat je zelf ook nog iets moet doen: aannemen, geloven, liefde geven…
Luther hamert in zijn uitleg van het Bijbelboek Galaten steeds op één thema: je wordt alleen zalig door het geloof in de Heere Jezus Christus. Van jou, van mij komt er niets bij kijken om zalig te worden.
Dit boek: Rechtvaardig door het geloof is een weergave van een van Luthers belangrijkste werken in de taal van nu. Evert Barten gaat aan de hand van herkenbare vragen door de verklaring van dit Bijbelboek heen. Zo leert jong en oud het goud van Luther en de rijkdom van Gods Woord vanuit de Galatenbrief ontdekken.
In een ten geleide schrijft ds. C. Harinck, emeritus predikant van de Gereformeerde Gemeenten het volgende:
'Evert Barten heeft de kern van Luthers commentaar goed begrepen. Zijn weergave ademt de geest van Maarten Luther. Krachtig, hedendaagse woorden en voorbeelden prikkelen de lezer, precies zoals Luther dat in zijn verklaring ook doet.'
In de Reformatie gaat het eigenlijk over vijf punten:
Sola Scriptura: alleen de Schrift
Sola Gratia: alleen door genade
Sola Fide: alleen door het geloof
Solus Christus: alleen Christus
Soli Deo Gloria: alleen aan God de eer.

Van harte aanbevolen, maar wie toch liever de verklaring van Luther zelf ter hand neemt? Dat is geen enkel probleem, laat het boek van Evert Barten (jongerenredacteur bij het Reformatorisch Dagblad) een opstap zijn op Luthers werk te bestuderen, natuurlijk naast de Bijbel zelf.

Afbeelding