Afbeelding
Foto:

Koeienwachtertje en kofjekokertje komen tot leven in Streekmuseum

SOMMELSDIJK – Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee doet er alles aan om de historie van het eiland tot leven te brengen. Nu weer door de oplevering van twee filmpjes over het koeienwachtertje en het kofjekokertje. De filmpjes zijn - vandaag - vrijdag 17 maart in première gegaan.

Door Kees van Rixoort

In het filmpje over het kofjekokertje zien we Hansje voordat hij in 1921 overboord viel en verdronk. Hij was het laatste kofjekokertje van Middelharnis. Hansje, het jongste bemanningslid, krijgt het een en ander te horen over het zeeleven en de bijbehorende avonturen. Voordat hij vertrekt voor zijn laatste zeereis schrijft hij een brief aan zijn moeder. Hij kan hem overmorgen in IJmuiden op de post doen... Die brief is bewaard gebleven en ligt in het Streekmuseum. Door het filmpje krijgt het epistel een extra dimensie.

Koeienwachtertje

Dat geldt ook voor het koeienwachtertje dat voor de deur van het Streekmuseum staat. In het filmpje stelt hij zich voor: "Hai sai, ik ben Kees. Ik ben het koeienwachtertje. De basisschool heb ik niet kunnen afmaken. Ik moest namelijk al op mijn 9e met een groepje koeien op pad."
De twee filmpjes zijn gemaakt door Beeldkracht in Stellendam. Het Streekmuseum kon het initiatief nemen via de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee en met subsidies van de provincie Zuid-Holland en het Prins Bernhard Cultuurfonds. De producties vallen binnen het kader van het project 'Water, het DNA van Goeree-Overflakkee', dat sinds vorig jaar zijn beslag krijgt in het Streekmuseum met onder andere touchscreens en een touchscreentafel, waarop veel is te zien over onder meer het ontstaan van Goeree-Overflakkee en de Ramp van '53. Op de touchscreenschermen komen het kofjekokertje en het koeienwachtertje tot leven…
In het Streekmuseum zijn sinds begin maart gedichten te vinden van de Reizende Dichters. De dichters hebben zich laten inspireren door objecten in het museum. Hun gedichten werpen een ander licht op wat er te zien is.

Afbeelding