Afbeelding
Foto:

Firma Witvliet te Middelharnis na verjongingskuur heropend

Het garagebedrijf van Ford-dealer fa. Witvliet te Middelhamis heeft een zodanige modernisering ondergaan dat het zelfs naar de bevinding van de General Manager van Ford's zgn. Diaprogram -model kan staan voor andere vergelijkbare bedrijven. Dat is voor het Middelharnisse bedrijf een niet geringe waardering die tijdens de openingsplechtigheid van gister middag dan ook ter meerdere glorie werd aangevoerd. Aan burg. Joh. van Es van Middelharnis was de eer de opening van het verjongde bedrijf te verrichten en van Es kon at dankzij het nieuwe gezicht van het bedrijf zonder enige reserve doen.

Nadat dhr. van Es de toegangsdeur tot de autoshowroom had geopend, gaf hij, ten overstaan van de directie, de dames Witvliet, Ford officials, personeel en overige genodigden een openingsspeech ten beste waarin hij vooral het accent legde op de plaats die de auto zich in de maatschappij heeft verworven.
De kwalificatie van "rijdende doodkisten" voor de eerst verschenen T. Fordjes, N.B. door de directeur van de Nederlandse Spoorwegen, gaf - zo meende de burg. - de sfeer weer hoe de auto in de jaren na de 1ste wereldoorlog werd "ontvangen". Desondanks was de opgang van de automobiel niet te stuiten en kwam de Overheid al in 1927 met een Rijkswegenplan. In het eind van de dertiger jaren was - zo verhaalde de burgemeester - de populariteit van de auto zodanig gestegen dat 1 op de 59 Nederlanders er een bezat. "Opnieuw is er een Min. van verkeer en Waterstaat die het weinig op de auto heeft begrepen en die het openbaar vervoer op gang wil krijgen", zo constateerde dhr. van Es, wetend dat het ook dit maal niet zal gelukken de auto terug te dringen. Uit de verkoopcijfers wist dhr. van Es dat zelfs de economische recessie de verkoop niet heeft gedrukt waaruit spr. de conclusie trok dat het verzadigingspunt kennelijk nog lang niet bereikt schijnt te zijn.
Gelukwensen
Burg. van Es maakte er allerminst een geheim van dat een plaatselijke Overheid normaliter weinig ingenomen is met een bedrijfsruimte in het centrum van een zich snel ontwikkelend winkelcentrum. Ook in de richting van fa. Witvliet was - zo verklaarde dhr. van Es - meermalen "zorgelijk" gekeken maar de resultaten van de aanpassing aan de omgeving beziend kon de burgemeester zonder reserves zijn gelukwensen daarmee aanbieden. "Het is - aldus dhr. van Es een bedrijf dat in deze omgeving gezien mag worden," waarom hij de ondernemers als ook architect Gestel met deze geslaagde opzet complimenteerde.
Dankwoord
Een spontaan dankwoord werd daarop gesproken door dhr. M. Verolme, mede directeur van het bedrijf. Die dank gold de architect en aannemers, maar niet minder de cliëntèle van het bedrijf en uiteraard het personeel van zowel de auto- als tractorenafdeling voor hun inzet voor het bedrijf .
Burgemeester van Es ontving, als dank voor de bereidheid het bedrijf te heropen, het boekwerk "Ford in Europa" en een cheque voor de brandweerkorpsen van Middelharnis. Mevrouw v. Es ontving een prachtig boeket rode rozen.
Na het officiële, gebeuren verspreidden de genodigden zich door het bedrijf waar een show van personen- en bedrijfswagens werd gehouden.

Dit artikel werd eerder geplaatst in Eilanden-Nieuws van 24 maart 1972.