Met raad en daad

Onze taal

Hoe oud is ons Nederlandse taal? De Batavieren spraken hem zeker nog niet, maar na de grote volksverhuizingen spraken de Franken en de Saksen misschien wel iets wat er op leek?

De Friezen, de Saksen en de Franken spraken hun eigen taal. Pas in de Middeleeuwen, bijna 700 jaar later, ontstond door vermenging het begin van een Middelnederlands. Schrijven deden alleen geleerden, en wel in het Latijn. De massa kon niet schrijven. Boeken werden pas na 1450 in 't Latijn gedrukt, en later in een volkstaal: Diets. Zo ontstond geleidelijk een letterkunde. Pas na de vertalingen van de Bijbel (1637 en later) kwam er meer eenheid in onze taal. Het heeft nog vele eeuwen geduurd voor er een Algemeen Beschaafd Nederlands geschreven kon worden.

Gevelbeklimmers

De klimop langs de gevel verovert steeds mee terrein. Ik vind dat mooi staan, maar toch vraag ik me af of dit al of niet schadelijk is voor de muur. Kunt u me dit vertellen?

Zelfhechtende klimop onttrekt vocht aan de stenen, dus helpt 't uw huis droog te houden. Dit in tegenstelling tot klimplanten als wingerd en clematis, die niets uit de muur opnemen en alleen de zon tegenhouden. Aangezien de klimop zich met zgn. hechtwortels stevig vasthecht aan de muur, is het ook niet verstandig de reeds daar langs opgegroeide takken te gaan weghalen. Er zouden dan heel wat beschadigde plekken zichtbaar worden en het herstel daarvan is voor een leek niet zo gemakkelijk. Wel kunt u met de heggenschaar om de paar jaar losse takken, of zonodig vaker, dode bladeren, verlaten vogelnestjes en te hoog (over goot en onder de pannen) komende ranken verwijderen. Dit om te voorkomen dat uw goot verstopt raakt en/of dakpannen van hun plaats worden gedrukt.

Waar bleven de ijsbloemen?

Hoe komt het, dat we tijdens de vrieskou nooit meer van die mooie ijsbloemen op de ruiten zien, zoals die in onze kinderjaren?

Dat komt o.m. doordat in de meeste woningen radiatoren van de centrale verwarming onder de ramen staan, er dubbele beglazing is aangebracht en vaak ook nog de muren en daken zijn geïsoleerd, zodat zelfs de zoldervensters niet gauw meer bevriezen. In onverwarmde slaapkamers van niet geïsoleerde oude huizen kunt u echter nog wel eens ijsbloemen op de ruiten aantreffen. Zeker in slaapkamertjes met dakkapellen. De vochtige lucht van onze adem, die op de koude vensters condenseert, bevriest dan bij vorst en er ontstaan ijskristalletjes in diverse vormen en figuren.

Natuurzeem verprutst

Ik heb een natuurzeem gekocht en die blijft alsmaar vet. Met verschillende sopjes geprobeerd, waar ik de vaat mee doe, en vloeibare natuurzeep, en tenslotte ammonia omdat dat zo goed ontvet, maar nu weet ik 't niet meer. En het is zo'n dure zeem!

Als u een natuurzeem koopt, zijn er drie punten van belang: 1. Koop een zo dun mogelijk exemplaar, want dikke zemen zijn vet en blijven vet, wat u er ook tegen onderneemt; 2. Zet een dunne zeem eerst een nacht in water met ammonia; 3. Gebruik nooit een ander middel om deze zeem te ontvetten als hij later door het gebruik weer vet is geworden. Als de zeem in andere sopjes geweest is, helpt ammonia niet meer.