Armoede

Onlangs werd in Eilanden-Nieuws uitvoerig aandacht gevraagd voor armoede in Nederland. Het blijkt dat er ook in ons land nog heel veel arme mensen zijn. Ook op Flakkee zijn er mensen die met weinig moeten rond te komen. Gelukkig zijn er allerlei initiatieven om het leed in dit opzicht draaglijk te maken. We kunnen denken aan de Voedselbank, burenhulp en uiteraard ook hulp van de kerk. De kerk heeft naast de verkondiging van het Evangelie ook een diaconale taak.

De diaconale taak van de kerk heeft zijn wortels in de Bijbel. We lezen in Handelingen 6 dat er diakenen worden verkozen. Deze mannen hadden als taak om de armen te verzorgen. Van oudsher heeft de kerk haar diaconale taak altijd ernstig genomen. Weliswaar is er in de geschiedenis veel misgegaan, denk aan de betere zitplaatsen voor de rijke mensen, maar dat neemt niet weg dat er vanuit de kerk steeds oog is geweest voor armoede. Diakenen zijn geroepen om de arme mensen te helpen.

De roeping van de kerk richt zich in de eerste plaats natuurlijk op de leden van de kerk. Paulus wijst er op dat er wel gedaan moet worden aan alle mensen maar meest aan de huisgenoten des geloofs. Binnen de kerkelijke gemeente hebben de diakenen dus hun eigen taak. Overigens is het daarbij niet de bedoeling dat diakenen alleen maar komen om arme mensen geld of eten te geven. Armoede kan verschillende oorzaken hebben. Er zijn nu eenmaal altijd mensen die heel moeilijk met geld om kunnen gaan. Dergelijke mensen hebben niet in de eerste plaats extra geld nodig, maar goede begeleiding en advies. Want armoede kan ook ontstaan doordat veel te veel geld uitgeven en schulden maken.

Daarnaast heeft de kerk ook een taak in de samenleving. Er zijn veel mensen vervreemd van de kerk. De kerk mag deze mensen echter niet in de kou laten staan. Paulus zegt nadrukkelijk dat de diakenen en de kerkmensen goed moeten doen aan alle mensen. De reden voor het goed doen aan medemensen ligt in het feit dat elk medemens, wie dat ook is, het beeld van God draagt. Of anders gezegd: hij of zij heeft een ziel voor de eeuwigheid. We lezen in de bijbel dat we allemaal afstammen van Adam en Eva. Het mensdom vormt in Gods oog een geheel. En daarom hebben medemensen hulp nodig. Ook vanuit de kerk.

Tenslotte is er niet alleen armoede in Nederland. Wereldwijd is er heel veel armoede. In Afrika sterven er nog steeds mensen van de honger. Uiteraard kunnen wij vanuit Nederland al die problemen niet oplossen. Maar het mag wel in ons hart leven hoe we arme medemensen kunnen helpen. Onlangs konden we ook in Eilanden-Nieuws iets lezen over hulp voor mensen in Roemenië. Dat lijkt mij een mooi voorbeeld van de hulpverlening aan mensen in nood in verre landen. Laten we vanuit het rijke westen onze arme medemensen op deze aarde vooral niet vergeten. Eenmaal staan we in het oordeel naast alle andere mensen (Matt. 25). En wat zullen de arme medemensen dan tegen ons, mensen uit het rijke westen, zeggen… Of nog beter: wat zal het oordeel zijn van Christus over welvarende mensen die amper omkeken naar de noodlijdenden in deze wereld….