Bekleedt u met nederigheid

Wie zichzelf zal verhogen, zal vernederd worden. Wie zichzelf zal vernederen, zal verhoogd worden.
(Mattheus 23 vers 12)

De Heere Jezus velt een scherp oordeel. Wie zichzelf verhoogt, zal vernederd worden. Wie zichzelf vernedert, zal verhoogd worden. (Mattheus 23 vers 12)
Wat is jezelf vernederen? Het tegenovergestelde van nederigheid is hoogmoed, eerzucht, egoïstische trots. Soms ook grootheidswaanzin.
Nederigheid past niet in onze samenleving. Helaas ook niet in de kerk. Je laat toch zeker niet over je heen lopen?
Je komt voor jezelf op. Echter, God schept behagen in nederigheid. (Ps. 147) De Bijbel spreekt over "nederig zijn van geest". Een nederige van geest (of van hart) is bereid zich te schikken naar de ander.
Je bent bereid de minste te zijn. Je geeft de zwakke in het geloof de ruimte. Een nederige van hart gaat de onderste weg. Nederigheid is vrucht van de Geest.

Nederigheid kan er alléén zijn, wanneer wij die houding alleréérst aannemen t.o.v. God. Een nederige van geest, is doordrongen van de grote
afstand tussen God en mens.
God is de Rechter. Hij vernedert de één en verhoogd de ander. (Psalm 75 vers 8) Wie bouwt op eigen prestatie, wordt door God van de troon gestoten.
Christus noemt Zichzelf "nederig van hart".
Leert van Mij dat ik zachtmoedig ben en nederig van hart. (Matth. 11 vers 29b). Wie van ons is als Hij? Nooit heeft iemand zich zó diep vernedert dan Christus.Zelfvernedering, Zelfontkenning, Zelfvernietiging en Zelfovergave, om ons te dienen! (Fil. 2: 6-8). Christelijke gezindheid kenmerkt zich door nederigheid.

Een ander woord voor nederigheid is ootmoed. Ootmoed is: de moed opbrengen de ander te dienen. Je hebt oog voor het
belang van de ander. Je kijkt niet op hem of haar neer. (Fil. 2 vers 3 – 5).
Nederigheid, ootmoedigheid, zachtmoedigheid, onderdanigheid. Deze woorden zijn inwisselbaar. Ze zijn sterk met elkaar verbonden. Waar het één is, is het andere. Waar het één niet is, is het andere óók niet.

Jezus zegt tegen de menigte (godsdienstige leiders, het volk en de discipelen): Wie zichzelf verhoogt, zal vernedert worden. Wie zichzelf vernedert,
zal verhoogd worden. (Mattheus 23 vers 12). Deze tekst bevat actieve en passieve woorden. Actieve woorden roepen ons op: verneder jezelf….en
verhoog jezelf niet. Bij een passief woord spelen wij geen rol. Je wórdt verhoogd en je wórdt vernederd. Dat doet de HEERE door Zijn Geest.

Petrus vergelijkt nederig zijn met het aantrekken van kleren. Wie trekt jouw kleren aan? Jij doet het zelf. Jij nam het besluit kleren aan te trekken.
Het zal je niet moeilijk vallen om te zeggen: ik heb mij aangekleed. Het is óók niet moeilijk om te zeggen:
Ik ben trouw aan mijn man of vrouw... Ik vul mijn belasting jaaropgave 2016 eerlijk in. Maar, probeer déze uitspraak eens: ik ben nederig.
Om één of andere reden, klinkt dit nét even anders, dan de vorige uitspraken. We voelen ons niet op ons gemak als we iemand zoiets horen zeggen. Ook al weten we, dat wij geacht worden nederig te zijn. Als wij niet nederig zijn, zal God ons niet verhogen. Als u uzelf verhoogd (actief), dan zult u vroeg
of laat door God vernedert worden (passief).

Denk aan Nebukadnezar: is dit niet het grote Babel dat ik gebouwd heb, ter ere van mijn heerlijkheid? (Daniel 4 vers 30). Zijn straf is niet mals: hij kruipt op zijn knieën door het weiland. Hij eet gras als het vee.

Ananias en Safira verkopen hun land.( Hand. 5)
Ze besluiten een deel van de opbrengt zelf te houden. Hebzucht brengt
hen ten val. Ze kiezen ervoor, zichzelf te verhogen. Ze beweren, dat zij alles
geven. God grijpt onmiddellijk in.
Hij vernedert het echtpaar en maakt abrupt een einde aan hun leven. Ben jij nederig van hart? Is jullie kerk een nederige christelijke gemeente?
Vernederen is een actief werkwoord.

Mijn bede is een oproep aan alle lezers van Eilanden-Nieuws: Bekleedt u met nederigheid. (Kol. 3 vers 12).

Wanneer wij nederig zijn (van hart), dan is dat hoorbaar én zichtbaar in ons leven. Laten wij Jezus voetstappen drukken in deze lijdenstijd en ons bekleden met nederigheid. (Joh. 13) Je krijgt er een belofte bij.Zalig zijn de zachtmoedigen (de nederigen) want zij zullen de aarde
beërven.(Matth. 5 vers 5)