Afbeelding
Foto:

Bij mij heeft rechts voorrang

Hoewel politiek niet alles is, is alles wel politiek: politiek is iets wat ons dus allemaal aangaat. Net zomin als een vis op het droge kan leven, kan een samenleving zonder bestuur. Zeker in een land met 17 miljoen mensen en meningen is het noodzakelijk dat er enige vorm van centraal gezag is. En daarvoor werd in Athene de democratie uitgevonden. Over het polderen en onderhandelen in onze democratie is al veel geroemd en geklaagd. ''Democratie is als een vlot; het zinkt niet, maar je hebt wel altijd natte voeten'', zei iemand daar eens over.

En eigenlijk is democratie natuurlijk ook de samenwerking van hen die elkaar bestrijden. En voor wie elkaar mogen gaan bestrijden gaan we bijna stemmen. Op 15 maart is de keuze reuze. Voor iemand die nog niet weet wat hij/zij gaat stemmen, ik ben er altijd voor (volkomen objectief, natuurlijk) advies. Er is eigenlijk altijd een partij die in meer of mindere mate bij je past. Zo is er een partij met een blond hoofd, die vrij simplistische standpunten heeft en constant met (lekke) beveiliging rondloopt.

Dan is er ook nog een partij die tijdens humanitaire, economische en politieke crisis zich druk maakt en zich in 66 bochten wringt over de zinsnede ''Bij de gratie Gods'' in het wetboek, en waar Kamerleden spontaan verdwijnen naar Amerika om te gaan flyeren voor Clinton. En dan hebben we nog Groenlinks. Als groen nu staat voor onervaren, en links voor onhandig, waar staat Groenlinks dan eigenlijk voor? Dan zijn er natuurlijk ook nog de wat kleinere partijen. Denk daarbij aan de partij die een racismepolitie wil en die je niet in internettrollen willen laten trappen.

Of bijvoorbeeld aan een democratische partij die, vanuit een Amsterdams grachtenpand, met hautaine stem roept dat het establishment ''moet worden opengebroken''. En tot slot de partij van een politica die zwarte piet op haar zwarte lijst heeft gezet, en kans ziet om op één zwarte dag zichzelf van een afsplitsing af te splitsen.

Ikzelf heb overigens ook de eer om naar de stembus te gaan om mijn stem ten gehore te laten brengen. Waar ik sta in het politieke spectrum? Bij mij is het net als in het verkeer; rechts heeft voorrang. Er was eens iemand die zei: wie op zijn twintigste niet links is, heeft geen hart. Maar wie op z'n dertigste nog links is, heeft geen verstand. Enfin; ik stem SGP. Zo, het hoge woord is er uit. Waarom? Nou, de SGP heeft –naast de principiële standpunten- nog veel meer andere goede punten. Zo willen ze af van het huidige leenstelsel en willen ze de (nu financieel zwaar benadeelde) eenverdiener weer in de plus krijgen. Ook willen ze meer aandacht voor landbouw en visserij, omdat die nu vanuit Brussel volslagen ridicule plichten krijgen opgelegd. Ook maken ze zich hard voor fors meer geld naar veiligheid en defensie. En willen ze qua zorg meer handen aan het bed, en minder rompslomp.

Enfin, het is teveel goeds om op te noemen! Tot slot. Niet stemmen is niet zeuren over het beleid wat daarna gevoerd gaat worden. Politiek is iets wat alleen werkt als er actief in geïnvesteerd wordt. Als je een bedrijf hebt, moet daar ook aandacht, tijd en geld in gestopt worden. Dus laat staan voor de BV Nederland! Dus ga 15 maart stemmen. En als je dat toch doet, maak dan meteen het vakje van de SGP rood!