Voorlopig nagenoeg droog

De eerste tien dagen van maart 2017 zullen beduidend meer neerslag opleveren dan gemiddeld. Tot en met midden volgende week blijft het overwegend droog en tevens te zacht op de Eilanden. Vooral op de vrijdag zal het weer opknappen ten opzichte van de donderdag met flinke zonnige perioden. Regenfronten weten ook in het weekend steeds net niet door te dringen tot de zuidwestkust van Nederland. Daardoor lijkt het tot maandag nagenoeg droog te zullen blijven in onze omgeving.

De temperaturen zijn verre van interessant, hoewel het met een graad of 11 niet koud aanvoelt buiten de deur de komende dagen. Gedurende de kleine uurtjes blijft het ook opvallend zacht de komende tijd. De depressies komen dicht in de buurt tijdens het weekend en daardoor valt het met de windkracht wel mee. Begin nieuwe week verandert er wel iets. De luchtdruk stijgt in de buurt en iets ten noorden van Nederland.

Of het accent van de hoge druk boven Denemarken of de Noordzee komt te liggen, of dat de spil meer richting onze omgeving gesitueerd zal zijn, is nog niet beslist. Hoe dan ook knapt het weer wel op in beide opties. Het wordt een paar dagen zo goed als droog, de nachten worden kouder en er komt ook wat meer zon. De wind gaat wat ruimen naar richtingen tussen noord en oost en daarmee wordt dus die wat drogere lucht meegenomen. Ten oosten van het zich opwerpende hoog stroomt koudere lucht via het oosten van Duitsland zuidwaarts. Ook een deel van Oost-Europa krijgt met wat kouder weer te maken binnenkort.

Medio komende week lijken de oceanische depressiebemoeienissen weer te zullen toenemen. Aansluitend zal dan de regenkans wederom stijgen en dan schakelen we uiteraard over op een iets wisselvalliger weerbeeld. Een situatie met volop lenteachtige temperaturen van 17-18 graden zit er binnen een dag of tien niet in voor de Eilanden. Deze week alweer vier jaar terug startten we met een bijzonder koude periode. De weerkaarten oogden als in de grote winters van weleer en een diepe noordoostelijke stroming voerde ijskoude lucht aan uit Rusland. Zelfs eind maart kon men soms nog op natuurijs lopen of schaatsen.