"De doorstart van het Inspiratiecentrum moet voor de zomer gerealiseerd worden"

Vervolg van de voorpagina

Maandenlang bood het Inspiratiecentrum op de Brouwersdam een intrieste aanblik. Een kil verlaten complex. Gesloten deuren. Van zelfs het kleinste sprankje inspiratie was geen sprake. Op de internetsite is ook nu nog te lezen dat "Gewerkt wordt aan herpositionering en herinrichting van het centrum en dat daarom het complex tot nader order gesloten is".

Door Jaap Ruizeveld

Anderhalf jaar na het - in april 2015 - met veel luister en publiciteit geopende complex viel het doek al. Gebrekkig management, onvoldoende marketing-innovatieve kennis bij de directie om dit landmark met spraakmakende activiteiten te positioneren en te promoten lagen hieraan ten grondslag. Bestuursvoorzitter Tollenaar van het recreatieschap formuleert het diplomatiek iets voorzichter: "Het is niet geworden wat wij er van verwacht hadden, gelet ook op de invulling van de concessieovereenkomst"

Niet waar gemaakt

Geconstateerd moet worden dat het bezoekersaantal van eilandbewoners, toeristen en recreanten in de openingsfase teleurstellend was. Het complex op een unieke locatie op de grens van twee eilanden was mede ingeschat als 'Elk weer voorziening'. Dit kon niet worden waargemaakt. Internationale bijeenkomsten, congressen, meetings, vergaderingen en evenementen lieten het Inspiratiecentrum links liggen. Op de jaarrekening stapelden schulden zich op. Exploitant Kranendonk uit Baarn kwam in problemen. In oktober 2016 was het einde verhaal.

Educatieve functie

Frans Tollenaar, naast bestuursvoorzitter van het recreatieschap, wethouder in de gemeente Goeree-Overflakkee, zegt dat alles in het werk is en wordt gesteld om het Inspiratiecentrum weer een representatieve educatieve invulling te geven. Dat is ook noodzakelijk gelet op de gemaakte afspraken bij ontvangst van subsidiegelden bij het tot stand komen van het gebouw, zoals de grensoverschrijdende Europese subsidie (Ontwikkeling programma Zuid), centraal gericht op genoemde educatieve functie, gelden vanuit de stimuleringsregeling voor delta en bijdragen van de provincies Zeeland en Zuid-Holland. De gemeente Goeree-Overflakkee betaalt jaarlijks een vaste bijdrage aan het Natuur- en Recreatieschap Zuidwestelijke Delta. Voor dit jaar (2017) gaat het om een bedrag van 124.240 euro, verdeeld over het Grevelingenbekken (30.234 euro) en voor het Haringvlietdeel 94.006 euro.

Einde overeenkomst                                                                                                                

Hoewel de bestuursvoorzitter geen details wil delen ligt het voor de hand dat ingezet is of wordt op een snelle afwikkeling, ontbinding, van de gemaakte huurovereenkomst met de Kranendonk Experience Company in Baarn. Bij acceptatie kan een voor alle betrokkenen slepende procedure voorkomen worden. Tollenaar herhaalt zijn constatering dat teruggekeken moet worden op een teleurstellende fase. "De ontwikkelingen die wij zouden realiseren zijn niet tot stand gebracht". Hij ontkent niet dat door de gang van zaken het recreatieschap met schulden is opgezadeld. Deze komen ten laste van de post algemene reserve van het recreatieschap. De vraag over de hoogte van het bedrag, volgens insiders 370.000 euro, wil Tollenaar niet beantwoorden. Op een andere vraag 'Waarom het schap niet eerder heeft ingegrepen' zegt de bestuursvoorzitter dat er tussentijds wel degelijk gesprekken met de exploitant over de ontwikkelingen zijn gevoerd.

Gewenste invulling                                                                                                                                        

"Zodra het algemeen bestuur instemt met het voorstel van het dagelijks bestuur zullen zo snel mogelijk vervolgstappen worden gezet om het Inspiratiecentrum de gewenste invulling te kunnen geven. Zoals marktverkenning, waarbij in goed overleg diverse partijen betrokken zullen worden. Het zal leiden tot een programma van eisen waarmee verdere uitwerkingen kunnen plaatsvinden. Wij gaan er vanuit dat de heropening, of anders gezegd de doorstart van het Inspiratiecentrum, vóór het zomerseizoen kan worden gerealiseerd", zegt Frans Tollenaar. "Het complex heeft de potentie om er meer van te maken dan tot nu toe is gebeurd. Met de gewenste educatieve invulling. Daartoe moeten nieuwe kansen nu concreet worden opgepakt."