Volop gezelligheid in de Wereldwinkel op D'n Diek. De nieuwe voorzitter Yonne Mous is hier in gesprek met enkele leerlingen die er actief zijn. Foto: Hans Villerius
Volop gezelligheid in de Wereldwinkel op D'n Diek. De nieuwe voorzitter Yonne Mous is hier in gesprek met enkele leerlingen die er actief zijn. Foto: Hans Villerius Foto:

"Winkelen moet beleving worden!"

MIDDELHARNIS – De Wereldwinkel Goeree-Overflakkee heeft een nieuwe voorzitter. Yonne Mous (58) uit Stad aan 't Haringvliet hoopt, samen met het hele Wereldwinkelteam, eraan te gaan werken dat deze bijzondere winkel aan het Zandpad een prominentere plek gaat innemen in de belangstelling van het winkelend publiek. En daar zijn volgens haar genoeg redenen voor. Zij en Pieter Brandwijk van de Christelijke Scholengemeenschap Prins Mauritsschool te Middelharnis vertellen er meer over.

Door Hans Villerius

"Wereldwinkel Goeree-Overflakkee heeft een breed en aansprekend assortiment, met trendy en duurzame artikelen. Het beeld dat rond een Wereldwinkel kan hangen van geitenwollensokken, wierook en inheemse sieraden doet geen recht aan wat we hier in Middelharnis hebben. Van dit imago willen we dan ook af."

Trendy en duurzaam

Terwijl Yonne en Pieter langs een aantal highlights uit het assortiment lopen, komt er een verscheidenheid aan artikelen langs die in elk huisgezin te vinden zijnen daar gebruikt of geconsumeerd worden. Landelijke woonaccessoires, serviezen, thee, soep, tassen, wasmiddelen, sieraden, de razend populaire chocolade van Tony's Chocolonely en de even gewilde vaatwasbestendige doppers in allerlei kleuren. Het is maar een greep uit het grote geheel, dat zich enerzijds als gebruiks- en consumptieartikelen laat omschrijven en anderzijds zich tot de categorie cadeauartikelen laat rekenen, met voor elk wat wils. En inderdaad, zonder exotisch stempel. Maar toch onderscheidend. Allereerst vanwege het Fairtrade principe achter alle verkochte producten, die betrokken worden uit ontwikkelingslanden en waarmee de, dikwijls arme en eenvoudige producenten, geholpen worden om op een eerlijke manier in hun levensonderhoud te voorzien. Hieraan bijdragen is primair de doelstelling van de Wereldwinkel, net als het bevorderen van gebruik van duurzame producten. Zoals het biologisch afbreekbare servies; heel trendy, gemaakt van bamboe en maïs, en eveneens vaatwasbestendig. Of de hippe tassen en etuis, gemaakt van hergebruikte materialen. "Eigenlijk vertelt elk product zijn eigen verhaal. En de duurzaamheidsgedachte past natuurlijk helemaal bij het duurzaamheidsstreven waarmee Goeree-Overflakkee toch al vooroploopt."

Leerlingen

"Het lijkt een commercieel praatje zo, maar dat is het toch niet", vertellen Yonne en Pieter, "want de Wereldwinkel heeft geen winstoogmerk. In plaats van een commerciële insteek heeft de winkel een ideële doelstelling. En daar kent de Wereldwinkel op Goeree-Overflakkee een geheel uniek concept voor waarmee we de strijd om het bestaan telkens weer overleven terwijl je andere Wereldwinkels dicht ziet gaan. Naast het steunen van het Fairtrade beginsel en het verkopen van een trendy assortiment heeft onze Wereldwinkel namelijk ook een plaats in het voortgezet onderwijs. Leerlingen van het Praktijkonderwijs en van vmbo 1 en 2 van de Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits runnen de winkel vier dagen in de week en krijgen praktijkleren in de ruimte achter de winkel, zodat de Wereldwinkel voor de school meteen een plaats is voor onderwijs in een realistische context. Ons concept kent zo een link tussen ondernemen, onderwijs en het goede doel. Dit zie je elders nergens."

Slagen maken

Maar wat is nu de functie van de nieuwe voorzitter in dit alles? Wat wil zij hierin betekenen en hoe pakt ze die rol op? "Allereerst door het mooie wat hier al is opgebouwd vast te houden. Daar mogen we blij mee en trots op zijn", zegt Yonne. "Maar we moeten ons ervoor inzetten om de Wereldwinkel en ons assortiment een nóg bredere bekendheid te geven en dichter bij de mensen te brengen. Daar kunnen de leerlingen een mooie rol in vervullen. Zij weten wat er hier gebeurt en kunnen dat enthousiast naar buiten toe uitdragen. Maar ook is het van belang om te werken aan een soort kruisbestuiving tussen de Wereldwinkel en haar directe omgeving, met de andere ondernemingen die hier zitten. Om met elkaar eraan te werken dat het voor mensen aantrekkelijker wordt om hiernaartoe te komen. Winkelen moet beleving worden! Daar kunnen we, zeker ook op dit deel van D'n Diek, best wat slagen in maken. Als straks het gat naast ons, door de brand die er heeft gewoed, weer vol is gebouwd en bezet is, moet het lukken om de loop van het publiek ook meer deze kant op te trekken. Dat zullen we wel met z'n allen moeten doen. Samen maken we elkaar sterk. Een moeilijke periode die achter ons ligt, door de crisis en door de brand naast ons, hebben we overleefd. Ik zie dit als basis waarop we in de komende tijd nieuwe impulsen op moeten gaan bouwen. Wat betreft onze Wereldwinkel wil ik daar graag leiding aan geven en in breder verband wil ik graag meedenken nieuwe dingen te organiseren en verbindingen te leggen."
"Daarnaast kom ik, vanwege mijn werk, in heel veel landen, ook in ontwikkelingslanden. Daardoor ben ik in de gelegenheid om met een kritische blik te kijken naar in hoeverre de producten die wij uit die landen betrekken daadwerkelijk 'eerlijk' zijn. Dat de productie en de manier waarop de producten hierheen komen er werkelijk aan bijdragen dat we armoede de wereld uit helpen, want ik ben ervan overtuigd dat dit kan als we in de ontwikkelingslanden de juiste hulp bieden."