Het personeel van de winkel en de loodsen in Uioara ontvangen een mooi cadeau uit Holland.
Het personeel van de winkel en de loodsen in Uioara ontvangen een mooi cadeau uit Holland. Foto:


Warm hart voor mensen in Roemenië

De Oost-Europa Werkgroep Middelharnis heeft in 2016 weer veel activiteiten ontplooid. In bijgaand artikel geeft de Werkgroep hiervan een overzicht.

"Met grote dankbaarheid aan de Heere mag de Werkgroep uit Middelharnis terugzien op een jaar waarin veel hulp aan onze naasten in Roemenië kon worden gegeven.
Dan mag in de eerste plaats gedacht worden aan het brengen van vele, vele goederen vanuit de loods aan de Industrieweg 17 te Middelharnis naar twee grote loodsen vlak bij het dorpje Uioara, waar onze werkgroep al vele jaren intensief hulp biedt aan de arme zigeunerbevolking.
In Uioara heeft de Werkgroep destijds meegeholpen bij de bouw van een kerkje, met een keuken en een ruimte met douche en toilet en wat kamertjes waar de predikant ds. Husar mensen kan ontvangen. Daarbij is nog een zit-slaapkamer en een wat grotere vergaderruimte gemaakt.

In 2011 is een kringloopwinkel van start gegaan. Hier kunnen de arme mensen tegen een zeer geringe prijs kleding, schoeisel en huishoudelijke artikelen kopen. Grotere spullen zoals meubilair, tafels, stoelen, fietsen, kinderwagens, enz. worden rechtstreeks vanuit de twee loodsen verkocht. De allerarmsten, die in en rond Uioara leven, vaak onder erbarmelijke omstandigheden, aan hen wordt regelmatig kleding en schoeisel en voedsel gratis uitgedeeld. Al deze spullen zijn afkomstig uit Goeree-Overflakkee. Een woord van grote dank aan u, mensen van Ooltgensplaat tot Ouddorp aan Zee, die zoveel goederen naar Middelharnis brachten. Wat was het vaak een gezellige drukte bij de loods. Ga maar na. De hoeveelheid spullen was in 2016 dermate groot, dat er wel een tiental transporten nodig was om al de goederen naar Roemenië te brengen. En wat denkt u van de vele vrouwen, die ijverig week aan week, dag aan dag, met veel plezier allerhande gebreide kleding en dekens voor de kinderen en de volwassenen in Roemenië hebben gebreid in het afgelopen jaar.
In 2016 ontving de Werkgroep een mooi bedrag wat door twee jeugdverenigingen uit Middelharnis/Sommelsdijk bijeen was gebracht. De jongelui hadden een ontbijtservice geregeld bij veel mensen, wat vele honderden euro's opbracht. Dank je wel jongelui! Deze actie is wat ons betreft voor herhaling vatbaar! Ook konden in 2016 vier pallets met potjes groenten van de Firma Hak worden meegenomen. Van een molenaar ontvingen we 750 kg. bakkersmeel. Duizenden en duizenden tulpenbollen ontvingen we, die we hebben kunnen verkopen en uitdelen in Roemenië. Diverse malen ontvingen we dozen vol met allerhande nieuwe kleding! Via een inzameling in de Pluswinkel te Middelharnis in november werd een zestigtal grote dozen en kratten met houdbaar voedsel door het winkelend publiek bijeengebracht.
Eind december schreef ds. Husar, de zigeunerpredikant uit Uioara, het volgende: "Wij belijden dat we ons bemoedigd en gesterkt voelen door jullie betrokkenheid en jullie werk binnen onze gemeente. Omdat de armoede een groot probleem is voor onze gemeente, is de materiële hulp voor de gezinnen en het bevoorraden van de winkel Tabita in Uioara zeer belangrijk. We ervaren de acties uit Middelharnis als echte zegeningen en zo kunnen we de Christelijke barmhartigheid tonen om ons heen. Datzelfde geldt voor de financiële steun die regelmatig van u komt(…..). Wij zijn ons ervan bewust dat de grote verschillen in cultuur en sociale omgeving kunnen leiden tot ongenoegen of tot breuken, maar wat ons bindt is de liefde van Christus, en een drievoudig snoer gaat niet gemakkelijk stuk. Wij zijn jullie oprecht dankbaar voor jarenlang geduld en begrip! Een bijzonder "dank u wel" voor de Kerstcadeaus die ook dit jaar gestuurd zijn. We zullen de cadeaus en de kaarten uitdelen namens jullie, aan 165 gezinnen en 300 kinderen (….) Woorden schieten tekort om onze dankbaarheid te tonen." Tot zover een fragment uit de brief van ds. Husar.

Activiteiten in Roemenië

Naast ons hoofdproject in Uioara, een zigeunerdorpje wat ongeveer zestig kilometer ten zuiden van de universiteitstad Cluj-Napoca ligt, wordt jaarlijks door onze stichting ook hulp verleend aan nog enkele andere projecten in Roemenië.
In Gherla is ook een kringloopwinkel geopend.
Een broeder uit Middelharnis schonk een groot huisorgel, wat een plaats kreeg in een kerkje in Roemenië. Enkele maanden geleden heeft daar een uitgebreid verslag van in deze krant gestaan. Dit is altijd nog terug te vinden op onze website.
In Cluj worden bij een bevriende Foundation eigenaar, mister Petru Morar, al sinds jaar en dag medicijnen, incontinentiemateriaal en apparaten voor fysiotherapie, rollators enz. gebracht. DGrote vraag is er voortdurend naar incontinentiemateriaal.
Via de Foundation steunt de Werkgroep een project dat hulp biedt aan kansarme kinderen, afkomstig uit verwaarloosde gezinnen of verblijvend in krotten op de vuilnisbelt in Cluj.
Een paar keer per jaar gaan leden van de stichting naar de projecten in Roemenië. Overleg vindt dan plaats en er wordt gekeken of alles naar tevredenheid draait. Onze voorzitter is vorig jaar meer dan een maand samen met zijn vrouw in Uioara geweest om allerhande hulp te bieden in de loodsen, in de kerk en in de winkel.

Activiteiten in Holland

De leden van de Werkgroep verrichten veel werk om alles gestroomlijnd te krijgen. Taken zijn verdeeld en het is goed om te benadrukken dat al het werk wat de zeven leden van de werkgroep doen, geheel geschiedt op vrijwillige basis. Onze stichting heeft dus geen betaalde mensen in dienst. Ook staan we er garant voor dat geen geld aan de strijkstok blijft hangen en dat al de goederen daadwerkelijk op de juiste plaats in Roemenië worden gebracht. De werkgroep heeft in het afgelopen jaar niet stil gezeten. Ik noem in het kort de volgende activiteiten:
De maandelijkse inzameling van goederen op de eerste zaterdagmorgen van de maand. In september organiseerden we in de loods bij de inzameling een z.g.n. open dag. Er werd een powerpoint presentatie vertoond en onder het genot van een kopje koffie of thee konden vragen worden gesteld. Het was voor herhaling vatbaat. Tijdens de inzamelingen in de loods kunnen iedere maand allerhande spullen worden gekocht, zoals groenten, fruit, kaas en koek, aanzichtkaarten en nog veel meer. De netto opbrengst is natuurlijk voor onze hulp aan de armen in Oost-Europa. Die netto opbrengst was in 2016 ruim € 1500, In de maand februari of maart wordt de jaarlijkse appelflappenactie in de Pluswinkel te Middelharnis georganiseerd. Een paar maanden later wordt in dezelfde winkel een sinaasappelsapactie gehouden en in het najaar willen we net als in 2016 een voedselpakkettenactie voorbereiden. Al die acties zullen in Eilanden-Nieuws worden aangekondigd. Grote dank aan André Slingerland van de Pluswinkel in Middelharnis, die dit alles mogelijk maakt. Hij heeft zeer duidelijk een warm hart voor onze projecten in Roemenië,
In alle dorpen werd in 2016 een huis-aan-huiscollecte voor Roemenië gehouden, wat meer dan elfduizend euro opbracht. Natuurlijk zijn we blij met dat bedrag. De opbrengst was toch wat lager dan het jaar ervoor. Helaas kon in diverse wijken niet worden gecollecteerd wegens gebrek aan collectanten, maar mogelijk dat iemand van de lezers zich voor ons mooie doel wil inzetten: hulp aan de allerarmsten in Roemenië. Belt u dan 486436 of 601519 of 603051 of 484228 respectievelijk de heren Kardux – Hoogmoed - Baan en Van der Made. Een paar uur per jaar collecteren voor onze stichting, dat kunt u vast wel. We zien naar uw telefoontje uit! Een woord van dank aan hen die in 2016 hebben gecollecteerd is op zijn plaats. Hulde aan die personen die dit al jaar op jaar doen. Fantastisch! Het kan dus zijn dat u in 2016 geen collectant aan de deur hebt gehad, maar u kunt altijd alsnog een gift overmaken op rekening: NL 97 RABO 03420 07 408 ten name van St. O-Europa Werkgroep Middelharnis onder vermelding van Uioara. Uw giften zijn bij de belastingdienst aftrekbaar omdat we een ANBI erkenning hebben.

Tenslotte

Veel nieuws hebt u nu weer van ons ontvangen. Toch hebben we niet alles kunnen noemen, dat hoeft ook niet. Maar u kunt nog meer actueel nieuws lezen op onze website: www.oosteuropa-werkgroep.nl Deze website wordt regelmatig vernieuwd.
Nogmaals hartelijk dank voor uw steun in 2016, hetzij via goederen, financiën en vooral via uw gebed. Geen van deze drie zaken kunnen we missen in dit pas begonnen jaar."

M.H.Baan

Kerkdienst in Uioara.
Interieur van de Tabita kringloopwinkel in Uioara.
Interieur woning van een arm gezin met acht kinderen.