Met raad en daad

Computerhuisvredebreuk

In dit informatietijdperk doen softwarefabrikanten er alles aan om hun product te beschermen. Wat zijn de consequenties van onwettig kopiëren van software, bijv. voor eigen gebruik?

Hiervoor is Wet Computercriminaliteit II in het leven geroepen. Deze wet is sinds 1 september 2006 opgenomen in ons Wetboek van Strafrecht. Overigens is in december van vorig jaar de Wet Computercriminaliteit III door de Tweede Kamer aangenomen. In deze wet is het delict, 'computerhuisvredebreuk' toegevoegd aan het bestaande arsenaal van strafbare feiten. "Met een gevangenisstraf van max. een jaar of een geldboete van € 16.750,- wordt gestraft hij die opzettelijk binnendringt in een geautomatiseerd werk of deel ervan, als hij daarbij een beveiliging doorbreekt, zich toegang verschaft d.m.v. een technische ingreep of bijv. een valse sleutel gebruikt". Als de dader de gegevens vervolgens overneemt en voor zichzelf of een ander vastlegt, kan hij zwaarder worden gestraft (max.vier jaar). Bescherming van de fabrikant vindt ook plaats via het privaatrecht. Tegen illegaal kopiëren van software op kleine schaal voor privégebruik is optreden moeilijker doordat de controle daarop lastig is.

Koerduif koert niet

Onze koerduif koert zo goed als niet meer. De leeftijd is ± 19 jaar, verder gezond, ziet er verder ook goed uit. Wat zou het zijn?

Een ras koerduiven kennen wij niet, wel bijv. tortelduif, turkse tortel, holenduif, houtduif en postduif. Wij vragen ons dus, af welke duif u laat koeren, en of dat diertje soms opgesloten zit in een klein hokje. Dan zouden wij ook niet lang koeren... Toch heeft hij (of zij) het nog 19 jaar uitgehouden. We weten niet of de uw duif goed te eten en te drinken krijgt, veel bewegingsvrijheid heeft, geen luizen en geen ziekten onder de leden heeft... Het kan gewoon liefdesverdriet zijn als het diertje eenzaam is, maar blijft het stil in een hoekje zitten treuren, aarzel dan niet en ga met deze vogel naar een dierenarts.

Naar Lazarus

Kunt u mij zeggen waar dat rare woord 'belazeren' vandaan komt?

Volgens vele taalkundigen is die term afgeleid van de naam van de aan de ziekte lepra lijdende Lazarus. Tegen ernstig zieken zou dan gezegd zijn: "Ben je als Lazarus?". Het woord kan door de eeuwen heen vervormd zijn naar analogie van donderen van onweren. In Parijs stond echter vroeger een leprozenhuis, dat in 1632 door de prior van Saint Lazare. Ook die naam wordt wel eens als bron van verschillende verbasteringen genoemd.

"Mijne dames"

(Heel) vroeger moesten wij een brief beginnen met "Mijne heren". Maar er zitten nu ook veel vrouwen op kantoor. Hoe is de regel nu?

Die vrouwen zitten al veel langer op kantoor, maar u bedoelt waarschijnlijk dat zij (ook al vele jaren) hogere functies bereiken, en dat deze dames ook de beslissingen kunnen nemen indien zij uw brief lezen. Indien u aan een instantie schrijft, is het daarom beleefder en verstandiger een neutrale aanhef te kiezen als "Mevrouw/ Mijnheer", of "Geachte dames en heren".