Vertrouwen

"Toen zei hij: HEERE, God van mijn heer Abraham, laat het mij vandaag toch gebeuren en bewijs Uw goedertierenheid aan Abraham, mijn heer."
Genesis 24: 12

De Heere had Abraham beloofd dat hij tot een groot volk zou worden. Maar Abraham is oud, en zijn zoon Izak heeft nog geen vrouw. Daarom stuurt hij zijn knecht Eliëzer erop uit om een vrouw te zoeken. Eliëzer maakt er een lange reis voor. Wat een opdracht! Waar zal hij moeten zoeken? Soms kun je in het leven voor grote vragen komen te staan. Wat doe je dan? In ieder geval bereid Eliëzer zich op alles voor. Hij neemt tien kamelen mee en ook een soort bruidsschat uit Abrahams bezit. Hij komt in een stad en vindt daar een waterput waar hij zijn kamelen laat drinken.

Hij is daar in de avond, precies op het tijdstip dat veel mensen water gaan putten. Wat doet Eliëzer dan? Gaat hij nauwkeurig zoeken? Gaat hij de vrouwen die daar komen putten, gelijk keuren, wie het beste is voor Izaäk? Wat zou u doen? Eliëzer doet geen van die dingen, maar hij vouwt wel de handen en gaat bidden: "HEERE! God van mijn heer Abraham, laat het mij vandaag toch gebeuren en bewijs Abraham, mijn heer, Uw goedertierenheid."

Hier blijkt maar weer dat bidden en werken altijd samengaan. Eliëzer had alles goed voorbereid. Hij had zijn verantwoordelijkheid genomen. Nu moet hij naar die vrouw op zoek. En nu legt hij dat de Heere voor in zijn gebed. Wat hem bezig houdt, daar bidt hij voor. Hij bidt om Gods hulp en zegen bij het zoeken. Bidden én werken. Eliëzer weet: aan Gods zegen is alles gelegen. Zonder Gods zegen kan het niet, gaat het niet. Weten wij dat ook? We kunnen het met de mond belijden, maar vouwen we de handen ook?

Eliëzer bidt of hij een vrouw mag vinden voor Izaäk. In de rest van zijn gebed valt op dat hij naar Gods keuze vraagt. Hij vraagt de Heere of Hij hem wil laten zien welke vrouw voor Izaäk bestemd is. Dat heeft ons veel te zeggen. Hoe vaak voeren wij niet eerst onze eigen plannen uit en proberen zelf dingen te bereiken. Maar het gaat Eliëzer om Gods keus. Zijn wil. Zoals de Heere Jezus bad in de hof van Gethsemane: "Niet Mijn wil, maar Uw wil geschiedde." Eliëzer wist: Gods keus is de beste keus.

Eliëzer bidt of het meisje dat de Heere op het oog heeft, voor hem en zijn kamelen water zal putten. Hij is amper uitgebeden of daar komt een vrouw, Rebekka. Gebedsverhoring. Wonderlijk wanneer je beseft dat de Heere ons niets verplicht is. Eliëzer begreep dat. Daarom bad hij ook: "bewijs Uw goedertierenheid aan Abraham…". Goedertierenheid, dat is Gods genade. De Heere denkt aan Zijn verbond met Abraham. Wat de Heere belooft, dat doet Hij. Dat geeft ons moed om te bidden. Door het volbrachte werk van de Heere Jezus aan het kruis, is er toegang tot het Vaderhuis. Om Jezus' wil mogen wij vrijmoedig tot God gaan in gebed, om geholpen te worden op het juiste tijdstip (Heb. 4:16).

We leren uit deze geschiedenis ook hoe belangrijk het is om God ook te danken voor Zijn gebedsverhoringen. Eliëzer gaat na zijn gebedsverhoring namelijk opnieuw in gebed. Een gebed van dank: "Geloofd zij de HEERE , de God van mijn heer Abraham, Die mijn heer Zijn goedertierenheid en Zijn trouw niet onthouden heeft." Hij dankt de Heere vervolgens voor Zijn leiding. Eliëzer was blijkbaar een man van gebed. Bidden is een levenshouding. Hoe is dat met ons?
Het kan zijn dat u denkt: "Eliëzer werd verhoord, maar ik na al mijn bidden dan?" Vaak verhoord de Heere anders dan wij zelf zouden denken of willen. Abraham is daar een voorbeeld van. Hij had lang gebeden om een zoon, maar hij kreeg maar geen zoon. Terwijl de Heere hem een zoon beloofd had. Hij moest wachten tot zijn honderdste levensjaar en toen gebeurde het.

In Jezus' Naam mag je in vertrouwen bidden en vertrouwen op verhoring. De Heere Jezus zegt tegen ons: "Als u iets vragen zult in Mijn Naam, Ik zal het doen." (Joh. 14:14) Door die Naam mogen wij tot God gaan. Jezus heeft die weg gebaand dwars door lijden, sterven en opstanding heen. Laten wij dan vrijmoedig toegaan tot de troon van de genade, en niet verslappen.

Ds. B.J. van Assen, Predikant Nieuwe-Tonge en Herkingen