Afbeelding
Foto:

Oorkonde te Ouddorp voor 'voorbeeldig melken'

Leen Meijer en zijn echtgenote worden op hun bedoeninkje op Koolweg 4 te Ouddorp, rondom omgeven door de Ouddorps schurvelingen, door niemand op de vingers gekeken maar dat betekent allerminst dat ze het met zaken als de hygiëne niet zo nauw zouden nemen. Het tegendeel is waar, dinsdagmorgen verscheen er een deputatie van de melkfabriek C.M.C. en de Stichting voor Melkhygiëne voor de overhandiging van een in de melkerij verdiende Oorkonde, nadat ze tien achtereenvolgende jaren beslag hadden gelegd op het predicaat "hygiënisch melkwinningsbedrijf", met welk resultaat ze enig zijn op Goeree-Overflakkee.
Moeder Ma heeft zich daar niet zo over verbaasd want schoon op melk is voor de meest doodgewone zaak. Voornamelijk is zij het die de veestapel – momenteel 3 melkkoeien – verzorgt en dat doet ze met zoveel ambitie dat ze wat melkhygiëne betreft steeds de hoogste ogen gooit. De stal wordt dagelijks bijgehouden, de melkbussen worden zorgvuldig schoongemaakt, de uiers van de koeien worden vóór het melken gereinigd zodat er soms twaalf handdoeken aan de lijn hangen, die gaan ook mee wanneer 's zomers de koeien in de duinen lopen, kortom Ma betoont zich ook in de melkerij een 'pronte' vrouw.
Hun huisje is maar klein en er is niet genoeg wand om al de predicaten op te hangen maar de Oorkonde die eigenlijk als een bekroning geldt krijgt wel een plaatsje in het voorkamertje. Je kunt er tenslotte best trots op zijn wanneer je (we citeren de tekst op de Oorkonde): "een belangrijke bijdrage hebt geleverd aan de bevordering van een hygiënische melkwinning in het consumptiemelkgebied van Westelijk Nederland.
Zoals gezegd werkt mevr. Meijer-van Splunter hard maar ze heeft er de tijd voor en ze doet het met genoegen: "'t Is m'n hobby, verklapt ze tenslotte!"
"Ging het autorijden maar zo goed", zucht ze teleurgesteld nadat ze al 7 keer examen heeft gereden tot dusver nog zonder het roze predicaat te halen.

Dit artikel stond eerder in Eilanden-Nieuws van 10 maart 1972