Voorlopig sterk wisselvallig maartweer

Met maart op de kalender is de balans opgemaakt van de voorbije weerkundige winter. En wederom was er sprake van een zachte winter op Goeree-Overflakkee. Slechts iets te zacht was het maar. Tevens was het een droge en zonnige winter. December en februari leverden niet veel kou op. In januari kwam men toch tot twee maal toe op de schaats als gevolg van een koud hogedrukgebied. Dat hogedrukgebied lag eigenlijk steeds op de verkeerde plaats om ons echt koude lucht te geven.

Al met al was deze winter minder schaatsonvriendelijk dan de twee winters daarvoor, maar echt winterweer met overdag maxima tot -5 en in de nachten -8 tot -15 graden blijft buitengewoon zeldzaam tegenwoordig. Wisselvalligheid troef blijft het parool voor de eerste helft van maart. Tot half maart is er niet of nauwelijks zicht op een structureel bestendig(er) weerbeeld in de Lage Landen. Regen en wind zijn weersbepalend.

In het tijdpad vrijdag tot maandag is het nog steeds een komen en gaan van (rand) storingen welke uiteraard gepaard gaan met een aantal 'waterdragers' in de vorm van vlakke regengebieden of korter durende buien. De temperaturen zijn uiteraard aan de flink royale kant en verkeren regelmatig rond de 10 graden. De nachten zijn ook ronduit mild een tot een verdwaald nachtvorstje komt het niet tot na het weekend. De wind bivakkeert in de bekende zuidwesthoek (soms iets meer west en dan weer meer zuid) en de windsterkte hangt nauw samen met het passeren van de diverse storingen. Tijdens zo'n passage waait het beduidend harder. De wind kan even aanwakkeren tot een slordige windkracht 7.
Wellicht is het begin van de nieuwe week tijdelijk wat beter met wat meer droge perioden, maar nieuwe regen nadert de Eilanden alweer snel vanaf de oceaankant.

Richting het volgende weekend zou een golfje zachte lucht vanuit Frankrijk wel eens hogere temperaturen kunnen geven in Zuidwest-Nederland. Wellicht komt de lenteachtige 15 graden binnen bereik? Doorgaans zijn dit soort luxe temperaturen geen lang leven beschoren in de eerste helft van maart.