Lesly Wolters. Foto: Hans Villerius
Lesly Wolters. Foto: Hans Villerius Foto:

Lesly Wolters: "Behoefte aan sport en spel faciliteren"

In deze op één na laatste aflevering vroegen we directeur Lesly Wolters van de recent opgerichte Stichting Sport en Recreatie Goeree-Overflakkee (SRGO) naar hoe het zal gaan met de exploitatie en het beheer van de zwembaden en de gemeentelijke accommodaties op het eiland. Sinds 1 januari jl. berust dit namelijk bij de nieuwe stichting. Het gaat dan om zwembad 't Zuiderdiep in Stellendam, de zwembaden en sportcomplexen De Gooye te Dirksland en De Staver te Sommelsdijk, de multifunctionele gebouwen Dorpstienden in Ouddorp en De Grutterswei te Oude-Tonge en de dorpshuizen 't Haegse Huus in Stellendam en Oostdam te Goedereede. Het onderbrengen van al deze accommodaties bij één partij beoogt een solide basis te vormen voor de instandhouding van al deze maatschappelijke voorzieningen, die eigendom zijn van de gemeente Goeree-Overflakkee. Wat valt hier dit jaar van te verwachten?

Door Hans Villerius

Visie ontwikkelen

"Echt heel veel valt daar op dit moment nog niet over worden te zeggen", geeft Wolters aan. "Om aan de opdracht die onze stichting heeft invulling te geven, is het nodig een duidelijke en goede visie te hebben van waaruit we onze taak zullen vervullen én om deze dynamisch verder ontwikkelen met de samenleving. Met dat laatste zijn we momenteel volop bezig. Nu zou ik kunnen zeggen: 'dit is alles wat erover te vertellen valt', maar aan de andere kant is het toch goed om alvast iets aan te geven over de richting waarin we als stichting denken een juiste visie en gezonde bedrijfsfilosofie te vormen, als basis van waaruit we straks concrete invulling aan onze opdracht kunnen geven."

Verbinding leggen

Wolters legt uit dat een heel andere manier van denken nodig is voor een duurzame instandhouding van de accommodaties, met name de indoorsportaccommodaties. "Vroeger was de exploitatie onze corebusiness. Nu gaat de exploitatie middel worden om de behoefte van de samenleving te dienen, namelijk om die aan het bewegen te brengen. Daarvoor willen we een instelling zijn die stimuleert en organiseert, vooral van activiteiten die er nog niet zijn. Maar dat kunnen we niet in ons eentje. Daarom is het nodig om de verbinding te leggen met het organiserend vermogen van het eiland, zoals verenigingen, instellingen, ondernemers, e.d., om dingen in gezamenlijkheid aan te pakken."

Maatschappelijke waarde

"Als SRGO zien we voor onszelf een rol weggelegd die enerzijds de behoeften aan sport en spel in de samenleving faciliteert met onze accommodaties en probeert die daarvoor permanent in gebruik te laten zijn. En anderzijds dat we onze gezamenlijke expertise inzetten ten dienste van de welzijnscriteria die de gemeente heeft gesteld en dat we daarbij aansluiten. Dit is een maatschappelijke waarde, die ook het hogere doel vormt van onze stichting. Dat hogere doel brengt overigens wel met zich mee dat, als in de samenleving behoefte blijkt te bestaan aan het ontwikkelen van een nieuwe buitenactiviteit, die dus niet in één van onze accommodaties plaats zal vinden, we ons ook dáárvoor zullen inzetten. Het is daarom aan SRGO om een balans te vinden tussen stimuleren tot gebruikmaking van onze accommodaties en het stimuleren van beweegactiviteiten in z'n algemeenheid. Tussen het behartigen van onze maatschappelijke- en van onze economische belangen. Bij het laatste bedoelen we dan vooral efficiency en rendement."

Exploitatievraagstukken

"Daarnaast", zo vervolgt Wolters, "liggen er de nodige exploitatievraagstukken. Die raken de economische waarde van onze opdracht en bepalen ook de reikwijdte, de armslag van onze organisatie. Door die twee waarden, de maatschappelijke en de economische, samen te brengen en aan elkaar te knopen, kunnen we vanuit een gezond perspectief het nodige gaan organiseren en realiseren."

Behoeften zijn leidend

"Bij het inzetten van de afzonderlijke accommodaties zullen we steeds moeten kijken naar waar de bevolking ter plaatse behoefte aan heeft. De behoefte van het veld, dát zal het beleid van onze stichting moeten worden. Evenals het stimuleren dat het veld voor die behoeften ónze accommodaties wil gebruiken. Daarvoor is een andere kijk nodig op hoe je de accommodaties benut. Niet meer: dit zijn onze voorzieningen en daar moet het veld zijn behoeften naar schikken, maar: dit zijn de behoeften van het veld en daar zullen wij onze accommodaties naar moeten schikken. En ook: als accommodatie zullen wij het mogelijk moeten maken dat clubs en verenigingen het bij ons zo goed doen dat ze aan 't eind van het jaar hun rekening kunnen betalen voor het gebruik van onze faciliteiten. Een stukje zorg en medeverantwoordelijkheid voor het voortbestaan van de verenigingen. Dat is een bredere kijk dan alleen erg houden in de bezettingsgraad van de accommodaties. De behoeften van de samenleving, die we in z'n totaliteit willen faciliteren, díe zal leidend moeten zijn. Dit betekent niet alleen het bieden van een fysieke ruimte voor beweegactiviteiten, maar ook voor het sociale aspect, voor ontmoeting en horeca. Kortom: de accommodaties zullen een zo laag mogelijke gebruikersdrempel moeten kennen en een zo hoog mogelijk belevingsniveau."

Elkaar versterken

Dat vraagt heel wat, realiseert Wolters zich. "Toch willen we hiervoor geen grote zak geld vragen, maar het doen met wat we hebben, met de beschikbare middelen van de gezamenlijke accommodaties, en die aan elkaar koppelen. Gebruikmaken van elkaar, elkaar versterken. Dat kan tot uitdrukking komen in bijvoorbeeld gezamenlijke inkoop en onderhoud, maar ook in het onderling afstemmen van de programmering binnen de accommodaties, waarbij de een niet concurrerend is voor de ander. Daarvoor moet je bij alles wat je organiseert je afvragen wat 't doet op zowel de korte als de lange termijn."

Vertrouwen

"Wij zijn ervan overtuigd dat deze filosofie, die we in de achterliggende jaren in De Staver ook al met succes hebben toegepast, de enige haalbare is in het huidige tijdsgewricht, de enige overlevingskans. Het is van belang dat we hierover met de gemeente, maar ook met het ondernemersveld, tot een visie en overeenstemming komen die breed gedragen wordt. Dat is nu nog pril en kwetsbaar en vraagt naast vertrouwen ook overtuigingskracht. Een uitdaging voor de komende tijd."