Met raad en daad

Syndroom van Sjögren

Ruim acht jaar geleden had ik in ogen, mond en hoofd ernstige symptomen t.g.v. het 'syndroom van Sjögren'. Door gebruik van een licht hormoonpreparaat werd ik klachtenvrij en vergat 'Sjögren' dus helemaal. Nu komen de symptomen in alle hevigheid terug, ondanks het permanente hormoongebruik. Dit maakt me wanhopig, want er is volgens mijn huisarts nog geen medicijn tegen uitgevonden. Wat houdt dat 'syndroom van Sjögren" nu precies in?

De Zweedse oogarts Sjögren heeft deze eeuw een combinatie van symptomen beschreven die nu zijn naam draagt. Het eerste symptoom is een aandoening waarbij de patiënt last heeft van droge ogen door een tekort aan tranen. Voorts klaagt hij over een droge mond en droge lippen. In de mondhoeken komen zweertjes voor, de tong is rood en zit vol barstjes. De speekselklieren zijn gezwollen, het speeksel is taai. Soms gaat de aandoening gepaard met pijnlijke spieren en gewrichten. De diagnose wordt vastgesteld door een stukje weefsel uit de speekselklier te halen. Deze ziekte kan op allerlei leeftijden voorkomen, met een lichte voorkeur voor het vrouwelijk geslacht. De medici spreken van een zogenaamde auto-immuunziekte. waarbij het lichaam afweerstoffen tegen eigen lichaamscellen vormt. De oorzaak is niet duidelijk, en daarom is er nog geen goed geneesmiddel tegen deze aandoening gevonden. Het hormoon dat u destijds hebt gebruikt, is waarschijnlijk bijnierschorshormoon.

Oom Sam

Waar komt toch het gebruik vandaan om de Verenigde Staten 'Uncle Sam' aan te duiden?

Over 'Uncle Sam' zijn allerlei anekdotes in omloop, die geënt zijn op de letters U.S.A. van United States of America (Verenigde Staten van Amerika), of regeringsambtenaren met de voornaam Samuel. Het Amerikaanse Congres heeft laten uitzoeken waar de bijnaam werkelijk vandaan kwam en wees in 1961 bij resolutie als enige èchte eigen 'Oom Sam' een zekere Samuel Wilson aan, die vleesverkoper was in Troy (in de staat New York). Deze werd geboren op 13 september 1766 en beheerde met zijn broer een groothandel in verpakt vlees, die per week meer dan duizend dieren kon slachten en inzouten. De firma werd in de Amerikaans-Engelse oorlog van 1812 het grote bevoorradingscentrum van het leger. Op de kisten vlees stonden o.m. de letters U.S. en de soldaten spraken van 'Uncle Sam's beef'. Wilson werd nl. als populaire figuur in Troy werkelijk 'Uncle Sam" genoemd. Later werd, ook door andere zendingen van de regering, de naam 'Uncle Sam' gebruikt.

Vergelende bieslook

Al jaren kweek ik bieslook in de tuin. Vorig jaar zaten er veel gele vlekken op het blad. Wat kan hier de oorzaak zijn, wat kan ik er aan doen?

Het ziet er naar uit dat uw bieslook (Allium schoenoprasum) is aangetast door roest. U vermeldt dat u de plant al jaren kweekt, het zou daarom kunnen zijn dat ze aan verjonging toe is. Wij raden u aan de pol eens in de drie à vier jaar op te graven, ze te delen en de beste pollen uit te planten op een plaats waar niet eerder bieslook heeft gestaan en die pas is verbeterd met oude stalmest. Roest treedt vooral op bij gewassen met verminderde weerstand, die o.a. door veroudering kan ontstaan. Het is noodzakelijk om alle aangetaste blaadjes af te plukken en te vernietigen.

Postbladverzamelaar

Verschenen er al postbladen voor de 2e wereldoorlog?

Al voor de eerst Eerste Wereldoorlog, maar na de oorlog tussen Frankrijk en Duitsland van 1870-1871, want de toenmalige PTT gaf de eerste binnenlandse postbladen uit in 1888. Ze zijn met ingang van 1991 uit de verkoop genomen.