Kernwapens

Onlangs konden we in de krant lezen dat de president van Amerika de hoeveelheid kernwapens van zijn land verder wil uitbreiden. In de Tweede Wereldoorlog is het kernwapen tot ontwikkeling gekomen. We hebben de verwoestende werking ervan ook leren kennen doordat twee van die bommen zijn gebruikt. Twee Japanse steden werden totaal verwoest en duizenden mensen kwamen om. Kernwapens hebben dus een grote vernietigende kracht.

Er zijn in de wereld veel kernwapens. Amerika, Rusland, China, India en tal van andere landen hebben dergelijke wapens. Vooral de twee grootmachten Amerika en Rusland hebben veel van deze wapens. Het behoeft weinig betoog dat deze wapens zeer gevaarlijk zijn. Waarom hebben we eigenlijk deze wapens? Het kan niet de bedoeling zijn om deze wapens te gebruiken. Als de grootmachten elkaar met deze wapens gaan bestoken dan zou dat apocalyptische toestanden geven. De kernwapens hebben een ander doel.

De kernwapens hebben als doel afschrikking. De ene grootmacht heeft kernwapens om de andere grootmacht, die ook kernwapens heeft, ervan te doordringen om dergelijke wapens niet te gebruiken. Omdat Amerika kernwapens heeft zal Rusland wel uitkijken om die wapens te gaan gebruiken. Want bij gebruik krijg je er ook terug en dat leidt alleen maar tot ontzaggelijke verwoesting. De kernwapens zijn dus niet om te gebruiken maar om de tegenpartij ervan te doordringen ze vooral niet te gebruiken. We noemen dat met een duur woord 'wederzijdse afschrikking'.

We moeten vaststellen dat die wederzijdse afschrikking in de periode na de tweede wereldoorlog redelijk goed heeft gefunctioneerd. Tot op heden is er na 1945 nog nooit een dergelijk wapen gebruikt. Kennelijk zijn de huidige hoeveelheden kernwapens redelijk in staat om de wereldvrede te bewaren. Het heeft daarom ook weinig zin om het aantal wapens met een paar honderd uit te breiden. Daardoor wordt de wederzijdse afschrikking echt niet versterkt. Het uitbreiden van het aantal kernwapens heeft dus eigenlijk niet zoveel zin.

De vraag is dan wel waarom de president van Amerika met een dergelijk voorstel komt. Het is op dit moment nog een beetje lastig om na te gaan wat precies het buitenlandse beleid is van de huidige president. Maar mogelijk is het gewoon wat koude oorlogsretoriek, die bestemd is voor de ontevreden achterban van deze president. Misschien is het ook een proefballon die wordt opgelaten om eens te kijken hoe er precies op zal worden gereageerd. Kortom, een wat merkwaardig voorstel wat ook de nodige vragen oproept. Wat dat betreft maakt het gehele beleid vanuit Amerika op dit moment een wat chaotische indruk. En dat is best een zorgelijke ontwikkeling, vooral als het over kernwapens gaat. Laten we hopen dat er de komende tijd enige normalisatie optreedt. De rust in de wereld wordt met dit soort voorstellen niet bevorderd. En dat is een punt van diepe zorg.

Ds. W. Visscher