Nieuw 'Plan van Aanpak' voor kunstgrasvelden

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het was de maidenspeech van wethouder Feller. Gelijk over een moeilijk document. Een heroverweging over aanpak Harmonisatie van huren en onderhoud van de huidige voetbalvelden op het eiland. Het aanleggen van 16,5 kunstgrasvelden en het in stand houden van 19 natuurgrasvelden. Daaraan gekoppeld een overzicht van de financiƫle consequenties. Oorspronkelijk zou het college al in maart een Plan van Aanpak - ter informatie - aan de gemeenteraad voorleggen.

Door Jaap Ruizeveld

Maar het is allemaal anders gelopen. Er is in 2016 al wel een krediet van 5,3 miljoen euro beschikbaar gesteld maar tot uitvoering van de projecten kwam het niet. De ingrijpende impact van een tv-uitzending over het gebruik van rubber-opvulling bracht landelijk en ook eilandelijk onrust over mogelijke gezondheidsschade. Ook kwamen er nieuwe scenario's bij, zoals bijvoorbeeld al dan niet gebruik van ledverlichting. Een viertal velden in de gemeente is dringend aan vervanging toe. Daarvoor is uitstel absoluut niet gewenst.

Commotie

De commotie leidde landelijk tot nieuw RIVM-onderzoek en een rapportage waarin het schadelijk effect als 'praktisch te verwaarlozen' werd omschreven. Op Goeree-Overflakkee zijn vanaf eind vorig jaar gesprekken gevoerd met de voetbalverenigingen. Hier bleek een unaniem standpunt dat de clubs aanleg van velden met rubberkorrels niet meer wenselijk vonden. Zelfs onverantwoordelijk vanuit oogpunt van veilig sporten. Dat alles leidde er toe dat de projectvoortgang, zoals in het raadsbesluit was voorzien, niet langer uitvoerbaar was. Bij een andere aanpak kwamen er financiƫle knelpunten naar voren. Het college wil vasthouden aan de harmonisatie van huren en onderhoud van de velden

Kostenplaatje

In het nieuw op te stellen Plan van Aanpak zijn drie punten direct aan de orde: Tenminste vier velden moeten dit jaar worden hersteld. Alles staat onder tijdsdruk en bovendien moeten de betreffende clubs nog met realisatie instemmen. Ook moet worden aangegeven hoe - voor het einde van dit jaar - het project harmonisatie huren en onderhoud voetbalvelden kan worden geherdefinieerd om de opgelegde harmonisatieopgave alsnog te kunnen bereiken. En wat zijn de gevolgen voor het beschikbaar gestelde krediet. Dit zowel voor het noodzakelijk herstel van een aantal velden in 2017, maar ook voor het uitvoeren van een totaalplan voor harmonisatie voor alle clubs.

Toch moest de raad op een houtje bijten, want al lijkt het wellicht mogelijk met een nieuw Plan van Aanpak geen extra gelden nodig te hebben, duidelijkheid kon donderdag niet worden gegeven. "Eigenlijk zijn wij in dit proces bijna weer terug bij af," was een uitroep.