Afbeelding
Foto:

Blauwe container opnieuw verschoven

GOEREE-OVERFLAKKEE - De blauwe containers voor papier staan al vanaf de zomer van 2016 opgeslagen bij de gemeente. Klaar voor verspreiding onder de bewoners op Goeree-Overflakkee, maar de invoering is al meerdere keren uitgesteld. De gemeente hoopt nu dat er in november gestart kan worden met de blauwe containers.

Door Jaap Ruizeveld

In oktober 2015 stemde de gemeenteraad in met het Afvalstoffenplan 2015 – 2020. Het gemeentebestuur ging vervolgens over tot het bestellen van de containers. Daarna stokte de procedure. Nu deelt het college van burgemeester en wethouders mee dat er knelpunten zijn waardoor invoering tot nu toe nog niet mogelijk was.

Zoals het er nu naar uitziet hoopt het gemeentebestuur voor april met een Plan van aanpak te komen en ook met een datum van invoering. Dit hangt overigens af van een nieuw te sluiten contract. Bij voorkeur start de gemeente met de blauwe containers in november van dit jaar. Maar de knelpuntenlijst is nog niet opgelost, om die gewenste datum daadwerkelijk te kunnen halen.

Knelpunten

Het gaat om kosten verbonden aan het voortzetten van de huidige wijze van inzamelen. Samenhang tussen de subsidieregeling oud papier en de Algemene Subsidieregeling; Het vinden van bedrijven, die de containers legen binnen de gewenste ophaaldagen; Er is onduidelijkheid over de rol van vrijwilligers hierbij en tenslotte is er nog geen antwoord op de vraag of het verstrekken van bijdragen aan de verenigingen voor het inzamelen raadmatig is. Intern wordt bij de gemeente over deze punten gesproken. Aanvullende gesprekken met inzamelaars, bedrijven en verenigingen zijn vervolgens ook nodig.

Mondelinge vraag

Heintjes (VKGO) memoreerde dat de invoering van de blauwe papiercontainer in oktober 2013 al werd geagendeerd met een kredietaanvrage van 520.000 euro. In januari 2014 was de gewijzigde subsidieverordening oud papier aan de orde en afgelopen jaar werden de containers aangekocht met een extra budget. "En nu weer een lijst met knelpunten. Wat is er toch aan de hand?" Van Papeveld (CDA) drong aan op duidelijke informatie. Wethouder Markwat kon op dit moment nog geen concrete antwoorden geven, maar zegde toe dat hij in maart de raad informeert met de actuele stand van zaken.