4 vragen over jongeren en stemmen

1. Hoeveel jongeren gaan er stemmen?

Van de jongeren van 18 tot 25 jaar bleef 30 procent thuis bij de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer. Positiever is om te zeggen dat 7 van de 10 jongeren wel een stem heeft uitgebracht in 2012. Van de groep daarboven, de jongeren van 25 tot 35 jaar, bleef 33% thuis.

2. Waarom kunnen jongeren niet gewoon op school stemmen?

Het goede nieuws is dat dit wel kan. Het slechte nieuws is dat er slechts 40 stemlokalen zijn in scholen. Dat is niet veel, er zijn bijvoorbeeld meer dan duizend stemlokalen in verzorgingshuizen.

3. Gaat er echt een vrije dag komen om te stemmen?

Het is natuurlijk koffiedik kijken, maar gezien de reacties van politici lijkt die kans niet zo groot dat er op korte termijn een 'Dag van de democratie' komt.

4. Waarom blijven veel jongeren thuis tijdens de verkiezingen?

Veel zaken waar politici zich druk over maken zijn dingen waar jongeren zich totaal niet mee bezighouden. Als je achttien bent lig je niet wakker van pensioenen, of de hypotheekrenteaftrek. Daarnaast is de politiek vaak behoorlijk ingewikkeld, je moet je echt verdiepen in de thema's als je wilt weten waar het precies over gaat. En dat is voor de meeste jongeren geen prioriteit...