Onbestendig februariweer

De afgelopen weken was het opvallend droog in ons land, maar inmiddels is dat wel veranderd. Tot begin maart komen oceaandepressies af en aan en brengen zeer regelmatig neerslag op Flakkee. Deze waterdragers zijn veelal gekoppeld aan diepe depressies die het Noordzeegebied opzoeken. Tot en met het weekend regent het vrijwel iedere dag, of valt een aantal gure buien zoals op de vrijdag.

De wind wakkerde later op donderdag nog flink aan met volle storm op de kust. De wind uit zuidwest tot noordwest kon even aantrekken tot stormkracht met verraderlijke windstoten erbij tot 120 kilometer per uur. De wind bivakkeerde eerst in de zuidwesthoek en ruimde later op donderdag en vrijdag wat door naar west tot noordwest. Vrijdag neemt de wind tijdelijk af om daarna opnieuw toe te nemen uit het zuidwesten. Al met al zijn we overgeschakeld naar een uitermate wisselvallig en waarachtig herfstachtig weerbeeld. De temperaturen hierbij zijn niet echt interessant te vermelden. Het blijft te zacht voor eind februari en in de nacht naar zaterdag kan het een even tot bijna 0 graden komen in de buitengebieden van de Eilanden.

De relatief zonnige momenten zijn er op vrijdag in de koele polaire lucht en op zondag in zachtere lucht. Ook de komende week blijft het eerst nog zacht en wisselvallig maar begin maart zou een kentering kunnen optreden. Aan de ene kant zien we een opmars van warme lucht uit het Middellandse zeegebied en anderzijds probeert een portie koudere lucht vanaf hoge breedten zuidwaarts te stromen. Er vormt zich waarschijnlijk een hogedrukgebied boven Scandinaviƫ, of in ieder geval ten noorden van ons land.

De kans op enerzijds een wat koudere stroming versus een zachte luchtinlaat in de eerste tien dagen van maart lijkt me op dit moment even groot. De luchtdruk lijkt te gaan dalen boven het zuiden van Europa. Mocht het genoemde hoog zich wat meer exposeren richting Polen of nog wat zuidelijker, kan juist de zachte lucht ons eerder bereiken. In ieder geval lijkt het herfstachtige regime met regelmatig regen en wind plaats te gaan maken voor een droger en rustiger weerbeeld met maart op de kalender.