Albert van Rossum:
Albert van Rossum: "Belangrijk is dat nieuwbouw aansluit bij de vraag die er is". Foto: Hans Villerius Foto:

"Woningmarkt bereikt straks weer het niveau van vóór 2008"

Wat kunnen de inwoners van Goeree-Overflakkee dit jaar verwachten, als het gaat om ontwikkelingen, dingen die gerealiseerd of misschien voltooid gaan worden? Met die vraag benaderde Eilanden-Nieuws diverse 'spelers' in de eilandelijke samenleving, die elk vanuit het eigen vakgebied daar zeker wat over te melden hebben. In een korte artikelenserie in onze komende edities laten we ze aan het woord.

Door Hans Villerius

Ditmaal gaat het over woningbouw op het eiland. Hoe ontwikkelt dat zich dit jaar? Wat is er op dit gebied te verwachten? Aan het woord is één van de makelaars op het eiland: Albert van Rossum, van Van Rossum Makelaardij. Daarnaast geven de eilandelijke woningbouwcorporaties aan wat zij voor dit jaar op de agenda hebben staan.

Om met de laatste te beginnen, ondanks dat de woningcorporaties het financieel een stuk zwaarder hebben gekregen door de ingevoerde heffingen van de overheid, hebben de corporaties op het eiland voor dit jaar, naast het uitvoeren van (groot) onderhoud, verscheidene nieuwe projecten op de rol staan en een aantal projecten zal in de loop van het jaar worden opgeleverd. In het kader staat een overzicht van de geplande werkzaamheden.

Vrije sector

In de vrije sector laat sinds 2014 de huizenmarkt weer een opgaande lijn zien, met name in de startersklasse. Dat geeft makelaar Albert van Rossum aan op onze vraag of hij in wil gaan op de ontwikkelingen op de particuliere woningenmarkt op Goeree-Overflakkee. "Bij bestaande bouw blijft de verkoop van woningen boven de vijf ton weliswaar nog lastig, wat uiteindelijk niet goed is voor de doorstroming op de huizenmarkt, maar verder wordt er weer meer verkocht en zie je dat de doorloopsnelheid van woningen beter wordt."
"Je merkt wel", vervolgt hij, "dat het koperspubliek van vóór en na de economische crisis andere eisen stelt. Over 't algemeen willen huizenkopers nu graag een goed onderhouden woning, waar niet te veel meer aan gedaan moet worden. Het was lange tijd in om een pas gekocht huis flink te verbouwen. Maar dat is er nu niet bij. Want óf het is lastig om naast de woningaankoop ook een verbouwing nog te financieren, óf mensen hebben gewoon geen zin in verbouwen. Dus hoe meer de woning up to date is, des te sneller 'ie wordt verkocht. Mits er een goede vraagprijs aanhangt natuurlijk. Overvraag je, dan blijft de woning onverkocht. Daarmee maak of breek je je verkoopsucces. En is je woning niet binnen een halfjaar verkocht, dan wordt 't lastig."

Veel projecten

"Verder zie je dat eilandbreed weer veel nieuwbouw plaatsvindt. Vooral in Middelharnis, Sommelsdijk, Dirksland en Ouddorp, maar ook in andere kernen wordt nieuwbouw ontwikkeld. Behoorlijke projecten, die ertoe doen. In Ouddorp heb je 'Welgelegen', 'Hofhoeck' en 'Oosterpark', in Goedereede 'De Nieuwe Oostdijk' en 'Staetendam' in Stellendam, in Dirksland is 'De Nieuwe Gooye' volop in aanbouw, in Middelharnis en Sommelsdijk heb je 'Dock187' en 'De Goede Ree', in Oude-Tonge 'Molenpolder', 'Havenstadt' in Stad aan 't Haringvliet en 'Lindenlaan' in Ooltgensplaat. In crisistijd was er terughoudendheid voor wat betreft projectmatige bouw, dat is nu wel anders. En dat is ook nodig. Woonkernen waar geen nieuwbouw plaatsvindt, blijken niet aantrekkelijk genoeg om zich er te vestigen. En je ziet dat nieuwbouw gewoon verkocht wordt. Want de prijs is aantrekkelijk en het product is goed. Belangrijk is natuurlijk dat nieuwbouw aansluit bij de vraag die er is, zowel van kopers op het eiland als van buitenaf."

In goede verhouding

Overigens is nieuwbouw wel van invloed op de verkoop van bestaande bouw. "Waar vooral nieuwbouw wordt gekocht", legt Van Rossum uit, "blijft bestaande bouw langer te koop staan en heb je minder doorstroming. Bovendien is de nieuwbouw die nu plaatsvindt, vooral gericht op starters op de woningmarkt. Die laten geen bestaande woningen achter die weer verkocht kunnen worden. Ook dat stagneert de doorstroming. Maar zou je geen nieuwbouw hebben, zou er leegloop van het eiland ontstaan. En dat willen we juist niet. Belangrijk is dat nieuwbouw en verkoop van bestaande woningen in goede verhouding ten opzichte van elkaar plaatsvinden."

Naar het platteland

Een andere ontwikkeling die van invloed is op de huizenmarkt op het platteland is dat de grote stad momenteel booming is, zoals Van Rossum het noemt. "Daar worden de mensen gestimuleerd om buiten de stad te gaan wonen. Daarvoor is, naast de Hoekse Waard en Voorne-Putten, ook Goeree-Overflakkee gunstig gelegen en heeft het nieuwe inwoners veel te bieden. We doen er natuurlijk ook veel aan om zowel bewoners hier te houden als nieuwe aan te trekken. En het blijkt dat woningzoekenden Goeree-Overflakkee goed weten te vinden, gelukkig. Ook wat dat betreft ligt het eiland goed in de markt. Aandachtspunt is alleen wel de bereikbaarheid. De wegen naar het eiland moeten niet, zoals nu 's zomers al het geval is, meer en meer dichtslibben omdat ze de verkeersstroom niet meer aankunnen."

Duurzaamheid

Een ontwikkeling waar je in de huizenbouw anno 2017 niet meer omheen kunt, is het duurzaamheidsaspect, geeft Van Rossum aan. "Ik hoorde laatst zelfs iemand vanuit het vakgebied zeggen dat, als je nu nog een huis laat bouwen met een gasaansluiting, je dan niet goed meer bezig bent. Het zegt natuurlijk iets over het denken vandaag de dag. We moeten voor de aarde en het milieu zorgen. Daar ligt een opdracht voor ons allemaal en ik denk dat we dit in de afgelopen jaren niet goed genoeg hebben gedaan. Maar met de technieken die we nu hebben kunnen we wel veel bereiken. Straks bouwen we echt 'nul op de meter' woningen. Da's niet alleen goed voor het milieu, maar ook aantrekkelijk voor de maandelijkse woonlasten, waar dit een besparing voor betekent en er meer ruimte kan ontstaan op het gebied van financiering van de woning."

Mooie toekomst

Van Rossum is er blij mee dat banken het weer iets beter mogelijk maken dat huizenkopers hun financiering rondkrijgen. "Dit komt de huizenmarkt ten goede. Dat was ook wel nodig, anders zou de handel een eind plat komen te liggen. Maar als de stijgende lijn zoals die zich al enkele jaren laat zien zo voortgaat, is zeker te verwachten dat de woningmarkt weer het niveau gaat bereiken van vóór 2008, toen de crisis begon."
"En wat Goeree-Overflakkee betreft", zo besluit hij, "het is hier natuurlijk een fantastisch mooi gebied om te wonen. Het biedt genoeg kansen. Ook voor jongelui. Je ziet dan ook dat die hier meer en meer blijven wonen. Met natuur, rust en een goede verbinding richting voorzieningen hebben we hier alle ingrediënten voor een mooie toekomst van het eiland!"


Hier werken de woningbouwverenigingen in 2017

Beter Wonen Goedereede

Zo investeert 'Beter Wonen' te Goedereede flink in duurzaamheid. In totaal realiseert de corporatie dit jaar 71 nul op de meter woningen, aan het Hoge Pad en aan de Oosterweg te Ouddorp en aan de Meidoornstraat te Stellendam, terwijl in Stellendam en in Ouddorp in totaal 45 woningen voorzien zullen worden van verduurzamende voorzieningen, zoals dak-, spouw- en vloerisolatie, HR++ glas en zonnepanelen. Op de plek van de oude Vliedberg in Ouddorp komen 27 appartementen voor cliënten van Sjaloom Zorg. En in plan Welgelegen laat Beter Wonen twintig koopwoningen bouwen.

FidesWonen

FidesWonen realiseert nieuwbouw in Dirksland en in Herkingen. In Dirksland worden 27 seniorenwoningen en elf seniorenappartementen gebouwd en in Herkingen vijf seniorenwoningen.
Daarnaast investeert ook FidesWonen veel in duurzaamheid. Zes bestaande woningen in Sommelsdijk zullen worden 'getransformeerd' tot nul op de meter woning. Ze krijgen zelfs een geheel nieuwe schil en wekken straks meer energie op dan ze verbruiken. Verder wachten 103 bestaande woningen comfortverhogende en energiebesparende maatregelen, zoals nieuwe kozijnen en zonnepanelen. Dit betreft 43 woningen in Den Bommel en 60 in Achthuizen en in Ooltgensplaat.

Woongoed GO

Woongoed GO zet dit jaar sterk in op zorg en seniorenwoningen. Zo is deze maand gestart met de verbouw/nieuwbouw van woonlocatie Refugium van Sjaloom Zorg, aan de Stoofhoek te Sommelsdijk, waarvan in november de oplevering wordt verwacht.
Aan de Prinses Margrietstraat in Middelharnis worden elf seniorenwoningen gebouwd, met een verwachte oplevering in juni aanstaande.
Daarnaast wil Woongoed GO aan de Oranjelaan in Stad aan 't Haringvliet twee seniorenwoningen realiseren. Wanneer precies is nog niet bekend, maar wel dat deze woningen spraakmakend zullen zijn. Hier wil Woongoed namelijk haar ambities op het gebied van duurzaamheid en levensloopbestendigheid voluit inhoud geven door er de slimme seniorenwoning van de toekomst te bouwen.
Veel woningen van het bestaande huizenbezit van Woongoed GO zullen dit jaar ook duurzame voorzieningen krijgen. Onder andere aan de Johnsonstraat en de Bernhardstraat in Oude-Tonge en aan de Kastanjelaan en aan de Elzenlaan in Middelharnis. Deze huizen zullen voorzien worden van zonnepanelen, al of niet in combinatie met HR++ glas en spouwmuurisolatie.
En dan is er natuurlijk nog het herstructureringsproject van de wijk Tuundurp in Nieuwe-Tonge, dat al volop in gang is en waarvan de laatste fase komend voorjaar van start zal gaan, met een verwachte oplevering rond de zomer.

Beter Wonen Ooltgensplaat

Woningbouwvereniging 'Beter Wonen' te Ooltgensplaat ten slotte bouwt dit jaar vijf nieuwe seniorenwoningen in Ooltgensplaat. Daarnaast krijgen zeven bestaande woningen in Achthuizen en tien woningen in Ooltgensplaat comfortverhogende en energiebesparende maatregelen.