Met raad en daad

Stoppen met roken en dik worden

Drie jaar geleden ben ik na 42 jaar gerookt te hebben hiermee gestopt. Ik kan dit prima volhouden maar het vervelende is dat ik sindsdien veel te dik ben geworden. Nu zegt men dat dit kan zijn veroorzaakt doordat ik met roken ben gestopt. Is dat zo?

Het is heel knap van u om na 42 jaar roken, hiermee te stoppen. Van harte gefeliciteerd met dit verstandige besluit. Nu heeft u last van een veel voorkomende consequentie dat u zwaarder bent geworden. Roken is immers een langzame, chronische vergiftiging van het lichaam. Door roken wordt het hongergevoel gestild en de smaak bedorven. Na het stoppen heeft het lichaam behoefte aan ander prikkels. Omdat bovendien alles beter smaakt gaat men meer calorieën tot zich nemen, dat tot gewichtstoename leidt.

Schuttingtekst

Wij wonen in een drive-in woning in een rijtje. Moeten wij de plaatsing van een schutting tussen de tuinen zonder meer accepteren? En mag die schutting direct op de scheidslijn staan of dient zij op een aantal cm uit de grens geplaatst te worden?

De wetgever is er van uit gegaan, dat iedere burger prijs stelt op zijn privacy. Daarom mag men bijvoorbeeld geen ramen in een zijmuur hebben die aan de grens van andermans grond staat. Daarom ook is het toegestaan een haag of heining rondom zijn tuin te vervangen door een stenen muur van maximaal twee meter hoog. Als de bouwer van de schutting tevoren geen overleg met u heeft gepleegd, zou ik maar niet protesteren, want als hij in Boek 5 van het Burgerlijk Wetboek artikel 49 leest, dat hij ook een stenen muur mag (laten) bouwen en zijn naburen kan verplichten voor gelijke delen aan de kosten bij te dragen, gaat dat bouwwerk u ook geld kosten. Vanzelfsprekend mag zo'n scheidsmuur of schutting precies op de grens van beide percelen worden opgetrokken, want de eigenaar van een erf is bevoegd dit af te sluiten (artikel 48). Daarmee is een einde gekomen aan de onzekerheid over de diverse hekken, afscheidingen, schuttingen en scheidsmuren van uiteenlopende hoogten.

Later winter?

Waarom is destijds het einde van de zomertijd dit jaar van eind september naar eind oktober verplaatst? Het zal ongetwijfeld wel van belang zijn, maar persoonlijk vind ik het een uitermate slechte verandering, daar het nu in september 's morgens veel langer donker blijft.

Het besluit is na lang vergeefs overleg in de tachtiger jaren reeds in 1994 door de Raad van de Europese Gemeenschappen genomen. Tot nog toe gold voor de lidstaten op het vasteland van Europa de laatste zondag van september als einde voor de zomertijd, behalve in de landen Groot-Brittannië en Ierland, want daar wilde men de zomertijd beslist handhaven tot einde oktober. Omdat er met die twee leden niet viel te praten over een verandering, zijn de overige staten maar overstag gegaan en hebben alle ministers tenslotte voor één en de zelfde datum gekozen. En nu zitten wij er aan vast.

Afgevende suède

Ik kocht een suède jasje, maar na een dag dragen bleek me dat het afgeeft. Wat is daar aan te doen?

Niets. Als suède pas van een atelier komt, kan het enigszins afgeven als gevolg van de kleurbehandeling, maar dit gaat spoedig voorbij als u het jasje normaal draagt.