Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Als de wind draait

Hans du Plessis
2016, uitgeverij Mozaiek
288 blz., € 18,90
ISBN 9789023 996910

Schuilhoek, 1844. We volgen het spoor van Lourens en Petronel uit het eerder verschenen boek van deze schrijver, 'Op weg naar Schuilhoek'. Zij behoorden tot de groep van de eerste Voortrekkers. De Afrikaner boeren die uit de door de Britten geannexeerde Kaapkolonie het binnenland trokken om daar onafhankelijke Boerenstaten op te richten hadden een gevaarlijke tocht voor de boeg. Vijandige stammen en ziekten lagen onderweg op de loer en maakten talloze slachtoffers. Van de acht belangrijke Voortrekkersleiders overleefden slechts drie de tocht waarover ze de dagelijkse leiding hadden. Met huifkarren trokken de Voortrekkers met hun vrouwen en kinderen duizenden kilometers de binnenlanden in.

De Voortrekkers worden herdacht met een in 1949 onthuld monument in Pretoria.
Het verhaal van Schuilhoek draait in dit tweede deel om Magriet en Vrijheid. Ze verlangen naar een gezamenlijke toekomst in het ongerepte gebied van Schuilhoek maar ervaren grote hindernissen om hun relatie vorm te kunnen geven. Afkomst speelt hierbij een belangrijke rol. Daarnaast nemen onderwerpen als rassendiscriminatie en de recente afschaffing van de slavernij een plaats in de geschiedenis van de Voortrekkers en de bewoners van Schuilhoek in. Lourens vraagt zich intussen af of hij veldcornet moet worden en Petronel worstelt nog dagelijks met de ingrijpende gebeurtenissen die haar en Lourens overkwamen gedurende de barre tocht naar Schuilhoek. De beeldende beschrijvingen van de ongerepte natuur in Schuilhoek en het dagelijks leven aldaar geeft een goed beeld van een bijzonder stuk Zuid-Afrikaanse geschiedenis en geografie.

De auteur, Hans Du Plessis, is doctor in de Afrikaanse letterkunde. 'Als de wind draait' is zoals beschreven, het vervolg op 'Op weg naar Schuilhoek', maar kan ook prima als zelfstandige roman worden gelezen.

Een verklarende woordenlijst en landkaart complementeert het geheel.


Sleutel tot het leven

Els van Wageningen
November 2016, uitgeverij Boekscout
168 blz, € 19,50
ISBN 9789402231502

De nieuwste pennenvrucht van de Dirkslandse schrijfster Els van Wageningen ligt in de winkel. Cato Broeders, wil vroedvrouw worden. Dat is in 1867 zeker geen vanzelfsprekendheid. Het lukt haar, met hulp van haar onderwijzeres en de plaatselijke vroedvrouw, om in opleiding te gaan in het Noord-Brabantse Oosterhout.
Tegen alle heersende conventies van de tijd in werkt ze zich met veel doorzettingsvermogen en liefde voor het vak op tot zelfstandig vroedvrouw.

Voor Cato breekt een moeilijke periode aan als de boerenzoon Geert Verhoeven haar pad kruist. Ondanks de genegenheid die ze koestert voor de man tekent zich een diepe tweestrijd af in haar binnenste. Welke beslissing moet ze nemen en wat is haar weg?

Els van Wageningen heeft uitgebreid onderzoek verricht naar de werk- en leefomstandigheden in de 19e eeuw. Zo weet ze veel details te melden over de opleidingsmogelijkheden en de vereiste diploma's in de gezondheidszorg van vroeger tijden. Daarnaast heeft ze de gave om het dagelijks leven van weleer beeldend te beschrijven. De schrijfster heeft een achtergrond in de gezondheidszorg en een passie voor geschiedenis. Ze verwerkt deze combinatie graag in het schrijven van historische romans.

Meer informatie over de schrijfster en haar werk: www.elsvanwageningen.nl of info@elsvanwageningen.nl

Afbeelding