Oude foto van de pastorie en de kerk.
Oude foto van de pastorie en de kerk. Foto:

'Er blijft niets van historische waarde over in Stellendam'

Vervolg van de voorpagina.

"Daar hebben wij bezwaar tegen aangetekend", zegt Loosjes. "Wij hebben aangegeven dat de veranderde details eenvoudig te herstellen zijn. Denk aan de kunststof kozijnen met een andere roede-indeling en de voordeur. Die zijn vrij gemakkelijk weer te vervangen, zodat het oorspronkelijke aangezicht weer terugkeert." De commissie voor bezwaarschriften doet end maart uitspraak, waarna de kwestie in april weer op het bordje van het college van B en W ligt.

Volgens de Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht ligt het voor de hand dat de pastorie destijds bij het aanwijzen van de gemeentelijke monumenten over het hoofd is gezien. Andere panden in de directe omgeving, ook uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw, kregen de monumentenstatus wel. "Terwijl de pastorie een van de oudste panden van Stellendam is. Het stamt uit 1850. De molen en de kerk zijn ouder. Er zijn mensen in het dorp die zeggen dat als de molen en de pastorie zouden worden gesloopt er niets van historische waarde overblijft in het dorp." Sloop van de molen is overigens uitgesloten, want die heeft als Rijksmonument wel een monumentale status.

Loosjes noemt de pastorie een "mooi, fors pand op een centrale locatie, behorend bij de kerk", "helaas zonder enige bescherming". Zijn stichting begrijpt dat de kerk iets wil om de financiƫle situatie te verbeteren. Maar, laat hij daar direct op volgen, er zijn alternatieven die uitkomst bieden. Het pand, dat door isolatie een stuk energiezuiniger te maken is, met tuin verkopen, bijvoorbeeld. Of een gedeelte van de tuin achter de pastorie gebruiken als bouwgrond voor nieuwe woningen. Dan zou de pastorie behouden blijven. En dat verdient dit bouwwerk volgens de stichting, omdat het qua leeftijd, vorm en uitstraling waardevol is. "Wij hopen dat de gemeente en de hervormde kerk van Stellendam tot een oplossing kunnen komen", aldus Loosjes, die eraan toevoegt zo nodig door te procederen tot de Raad van State.

Ouderling en kerkrentmeester Bram Tanis laat in een reactie weten dat de kerk momenteel druk bezig is om alternatieven voor sloop te onderzoeken. Iets concreets kan hij nog niet melden.