Aanhoudend zacht en meest droog

Na het sneeuwfestijn van afgelopen weekend was het woensdag even tijd voor een korte lenteprik. De weerkundige winter loopt officieel tot 1 maart maar tot die datum lijkt serieuze winterkoude niet meer aan zet, dus voorzichtig kunnen we stellen dat de winter eigenlijk voorbij is. Maart kan nog kou opleveren. In een naar zuid geruimde stroming werd begin deze week al veel minder koude lucht meegenomen. Wel waren de nachten nog vorstig koud bij een nagenoeg heldere lucht en een afnemende wind.

Voorbije woensdag voelde het zowat lenteachtig aan buiten met een hoogste temperatuur van bijna 15 graden op de Eilanden. In de zon en uit de wind was het nog veel aangenamer en reikte het kwik tot wel 18 graden op de terrassen her en der. Dit soort lentedagen zijn doorgaans zeldzaam in februari en ook in maart duurt een lenteoprisping vaak maar kort. In de maand april duurt het fraaie lenteweer vaak wat langer en vooral rond het midden van deze maand kan het dan al zomeren (bijna 30 graden was het in 2007).

Donderdag kwam er al meer bewolking met zelfs een drupje regen. In het tijdpad tot begin volgende week zal het veelal droog zijn, alleen op vrijdag en zondag kan het wellicht weer even tot wat lichte regen komen. Het gaat niet om grootschalige regengebieden, maar belegen zwakke fronten weten net door te dringen tot de vlak aan zee gelegen Zuid-Hollandse contreien. Vanzelfsprekend speelt de zon een bescheiden rol.

De zachte trend gaat gewoon door met dagmaxima in het algemeen rond een graad of 10, terwijl de vorst gedurende de kleine uurtjes er niet meer is. Veel lager dan een graad of 5-6 komt het kwik niet meer. Komende week lijkt zich een meer zonale (westelijke) stroming in te stellen en dat betekent dat het licht wisselvallige weer voortduurt en dat het tevens zacht blijft. Vooral medio volgende week kan het regenen.

Tijdens de laatste fase van deze sprokkelmaand kan het weer afkoelen door met name de instroom van kou op hoogte. De kans op buien met een winters karakter wordt dan groter, maar een terugkeer naar het winterse weer is vooralsnog dus niet in zicht.