Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

De allerbeste wensen

, aan de slag met opvoedingsidealen, door Marianne Golombek-Jansen, Annemarie Veenstra-van Pruisen en Elsbeth Visser- Vogel. Een uitgave in de Driestarreeks in samenwerking met uitgeverij De Banier. Het ISBN nummer is 9.789.402.901.504. De prijs van deze pocketuitgave, die overigens kleurig van opzet is, bedraagt € 12,95.

Waar gaat dit boekje over? Over jouw handelen als opvoeder en je opvoedingsidealen die hieronder liggen: de allerbeste wensen voor je kind. In deze bijdrage wordt nagedacht over die idealen en de praktische invulling ervan blijkt voor veel ouders motiverend en helpend.
De auteurs doen van uit de Bijbel handreikingen aan jou om na te denken over je eigen opvoedingsidealen en over hoe je dit in praktijk kunt brengen. Telkens wordt in een hoofdstuk een opvoedingsideaal aan de orde gesteld: een gelovig kind, een gelukkig kind, een sociaal kind, een zelfstandig kind, een succesvol kind en een verantwoordelijk kind. Tegelijk bevat elk hoofdstuk voorbeelden, verwerkingsopdrachten, verdiepingskaders en een Bijbelstudie. Niet alleen voor individuele opvoeders is dit een handreiking, maar ook voor een kring of een cursus over opvoeden.
Aan het eind van dit boekje staat een verantwoording van de bijdragen. Driestar Educatief bedankt auteurs en ook de ouders, die hebben meegelezen en hun inbreng hebben gegeven. Andere publicaties van deze schrijfsters worden op pag. 158 genoemd.
In de inleiding wordt gestimuleerd om aan de slag te gaan met jouw eigen opvoedingsidealen. Bewust nadenken; wat zijn jouw wensen voor je kind? Ieder hoofdstuk begint met een casus. Daarnaast worden verschillende opdrachten gegeven om aan de praktijk te toetsen. Het boekje is heel praktisch en biedt vele mogelijkheden om met elkaar van gedachten te wisselen, maar ook om in te zien, dat er grenzen aan de opvoedingsidealen zijn. Foto's en ander beeldmateriaal helpen om het geheel levensecht te ervaren.
Naast hoofdstuk 1: opvoedingsidealen, volgen de onderdelen: een gelovig kind, een gelukkig kind, een sociaal kind, een zelfstandig kind, een succesvol kind en een verantwoordelijk kind.
In het hoofdstuk Tot besluit wordt nog een aangegeven wat opvoeden eigenlijk is:
Opvoeden is zoeken naar wijsheid. Opvoedingsidealen helpen je om na te denken over wat je je kind mee wil geven, voor nu en later. We mogen onze hoop en onze verwachting stellen op de Heere God, in het besef dat we afhankelijk zijn van Zijn zegen. Dit hoofdstukje eindig met een gedicht van Annemarie Veenstra – van Pruissen:
Dit gedicht is geïnspireerd op de woorden van Spreuken 3:6: Ken Hem in al uw wegen, en Hij zal uw paden recht maken. Voor ouders en kinderen geldt dat we met alles wat ons bezig houdt bij de Heere terechtkunnen.

Ik slinger door de tijd
Zat van voor en tegen
Krom van ja maar toch
Waar zijn de rechte wegen?

Ik wring me in de bochten
Van mooier beter meer
Ik kom mijzelf weer tegen
Wanneer ik het eens leer?

Gaandeweg ontmoeten
Openhartig uitgelegd
Alleen maar losse eindjes
Ik ben bij Hem terecht.


Op weg naar Golgotha

Op weg naar Golgotha, 49 overdenkingen voor de lijdensweken, samengesteld door J. Kranendonk-Gijssen en uitgegeven bij de Banier onder ISBN nummer 9.789.402.902.471. De prijs € 9,95. Deze 49 overdenkingen over het lijden en sterven van de Heere Jezus Christus bieden een mogelijkheid om tijdens de zeven lijdensweken elke dag een moment stil te staan bij 'het Lam Gods, Dat de zonde der wereld wereld wegneemt'.

Op de cover van dit boekje lees ik een citaat van Spurgeon:

Heel nauwkeurig heeft de Heere Jezus meerdere keren aan Zijn discipelen voorzegd hoe ze met Hem zouden handelen. Hij zei dat ze Hem aan de Romeinen zouden overleveren, dat ze Hem zouden bespotten, geselen en kruisigen. Hij was er Zelf in gedachten vaak mee bezig. Hij wist het tot in detail. O, ons hart moest wel wegsmelten van smart als we denken aan Zijn bespotting, aan de wreedheid die Hij moest ondergaan en aan Zijn dood! Maar… onze gezegende Meester voegde er nog iets aan toe. Dat nam de bitterheid van de dodelijke teug uit de lijdenskelk weg: 'Ten derde dage zal Hij weder opstaan.' Zouden wij niet in gedachten vertoeven bij het bitter lijden van de Heere, als Hij dat Zelf zo nadrukkelijk heeft gedaan?

Eerder verschenen in het licht van de lijdenstijd de volgende uitgaven:
Voor al mijn zonden van J.C. Ryle; Voor ons geslacht van Matthew Henry; Zijn leven afgelegd van Isaac Ambrosius; Gestorven voor mij van R.M. McCheyne; Liefgehad tot het einde van Dr. H. F. Kohlbrugge.

Na elke meditatie staat een gedeelte uit de Schrift, dat gelezen kan worden.

Enkele thema's die Spurgeon aan de orde stelt: het kruis dagelijks opnemen, verschillende aankondigingen van het lijden, een voorbereiding voor Zijn begrafenis, blijf hier en waak met Mij, ben ik het, Heere? Ik ken de Mens niet, de Heere Zich omkerende zag Petrus aan, ik heb gezondigd, verradende onschuldig bloed, verlos Mij, o God… 't is al voor mij geschied, in uiterste smart, het is volbracht, waarlijk Deze was Gods Zoon en het graf van de Koning bewaakt.

Wanneer u dit boekje aanschaft en in de zeven lijdensweken leest, zult u bemerken, dat het goed is om Zijn lijden recht te betrachten, want in deze zee verzinken onze gedachten, o, Liefde, Die om zondaars te bevrijden, zo zwaar woudt lijden. Van harte aanbevolen

Afbeelding