Familie Bron met vicevoorzitter Lagendijk en nieuwe voorzitter Jane van Dongen. Wim van Vossen Fotografie
Familie Bron met vicevoorzitter Lagendijk en nieuwe voorzitter Jane van Dongen. Wim van Vossen Fotografie Foto: Adri van der Laan

'De Boei'drijft niet op water maar op inzet medewerkers

GOEREE-OVERFLAKKEE – Met een sfeervolle receptie in locatie De Overkant in Ouddorp nam Wim Bron dinsdagmiddag afscheid als bestuursvoorzitter van Inloophuis De Boei Goeree-Overflakkee. Zoals onze krant eerder meldde neemt mevrouw Jane van Dongen met ingang van komende week deze functie over. Vicevoorzitter mevrouw Lagendijk schetste de intense betrokkenheid van Bron bij de activiteiten van in het Inloophuis dat zich inzet voor ondersteuning aan en begeleiding van mensen met kanker en hun naasten. Speciaal noemde de vicevoorzitter de warme gevoelens die Wim Bron vanuit het bestuur en ook als persoon toonde voor de werkzaamheden van coördinatoren, gastvrouwen en vrijwilligers. 'Het voelde als een warme deken'.

Door Jaap Ruizeveld

Al was het waarderingsgeschenk, een fraai kunstwerk voor de Ouddorpse tuin van de oud-huisarts en zijn echtgenote nog niet gereed, een foto toonde aan dat dit object straks stellig als een verrijking zal worden ervaren. Mevrouw Lagendijk schetste de ontwikkeling van het Inloophuis, startend als Rotterdamse dependance tot een zelfstandige eilandelijke stichting. Inmiddels telt Nederland al 87 Inloophuizen. Chris Gispen, secretaris landelijke IPSO (Inloophuizen en psycho-oncologische centra Samenwerking en Ondersteuning) was naar Ouddorp afgereisd om Bron de hand te schudden.

Receptie

Vertegenwoordigers van het bestuur, het comité van aanbeveling, de coördinatoren (ook uit de beginperiode, met Betteco van Rumpt) waren met de gastvrouwen en vrijwilligers present op deze afscheidsreceptie. Zij gaven daarmee hun support en waardering aan voor de geleverde inzet van Wim Bron. Bij dit alles werden de grondleggers van het eilandelijke Inloophuis, met centraal Marja den Eerzamen, die in verband met gezondheidszorgen niet aanwezig kon zijn, speciaal vermeld.

Integer

"Je was integer en - als oud-huisarts - ter zake kundig. Uit alles bleek dat je De Boei in je hart had gesloten. Je liet je interesse zien in het werk van de medewerkers en onderstreepte de gevoelens dat bezoekers van ons lnloophuis geen patiënten maar gasten zijn. Je was er op momenten dat we je nodig hadden. Daarnaast kwam je naar ons toe uit belangstelling voor onze activiteiten. Met respect voor ieders inbreng en aanpak", zei mevrouw Lagendijk. Geniet van een nu wat rustiger levensfase samen met je echtgenote. De vicevoorzitter stipte toch nog even de financiële positie van De Boei aan. "Zonder subsidie, support van KWF, sponsoren en donateurs zouden wij ons werk voor onze gasten niet kunnen verrichten".

Iets doen voor anderen

Met een bloemenhulde, op de achtergrond pianomuziek door Miep Reijs uit Nieuwe-Tonge, kon vervolgens het informele deel van de receptie beginnen. Maar Wim Bron wilde toch graag nog een statement, een dankwoord uitspreken. "In alle bescheidenheid, jullie de coördinatoren, gastvrouwen en vrijwilligers hebben al die jaren het werk voor De Boei verricht. Als bestuur zijn wij daar dankbaar voor. Immers het is gericht op de ondersteuning en begeleiding van onze gasten en hun naasten en mantelzorgers, juist in moeilijke levensfasen. Vrijwilligers zijn onmisbaar in onze samenleving. Zij zijn daardoor ook minder gemakkelijk te verkrijgen. Ik zou de inzet van alle betrokkenen in vier items willen duiden besloot Bron. Je doet dit werk omdat je je betrokken voelt bij je inzet. Je wilt iets doen voor anderen. Het biedt ook de mogelijkheid voor scholing, kennis vergaren. Daarnaast is het gericht op - en geeft het een beeld van - je eigen persoonlijkheid. Tenslotte is er de waardering voor je activiteit voor je naaste. De Boei drijft niet op water, het Inloophuis drijft op jullie allen".