Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Cees Rossen uit Sommelsdijk bezorgt Flakkee weer 'n pierement

Cees van Jan Rossen uit Sommelsdijk zou zijn verwanten hevig hebben teleurgesteld als hij de familietraditie niet naar behoren zou hebben voortgezet en zich behalve een scharenslijperswagen, ook niet een draaiorgel bad aangeschaft. Welnu, Cees heeft getoond het echte Rossen-bloed in de aderen te hebben en sinds enkele weken prijkt zijn naam op een fonkelnieuw pierement, dat uit de fabriek in Oosterhout werd betrokken. Cees Rossen is trots en gelukkig met zijn nieuwe bezit waarmee hij in ettelijke Flakkeese dorpen zijn debuut al beeft gemaakt,

In Zierikzee wordt dat allemaal met instemming vernomen door opa Cees Rossen die ondanks zijn 83 levensjaren nog vrijwel elke dag met zijn "Neptunus" op pad is en als een stukje Zierikzeese folklore wordt beschouwd. Rossen Sr., Belg van geboorte vestigde zich in 1914 al met zijn Hollandse vrouw, zijn slijperswagentje en zijn cilinderorgeltje in Zierikzee en hij is niet meer weggegaan. In 1969 werd op een nachtelijke rit zijn pierement helemaal in de gruzels gereden, zelf kwam hij in het ziekenhuis terecht en zijn vrouw op bed maar nadat het leed geleden was en de "Neptunus" weer was herbouwd werd het vroegere leventje weer opgenomen.

Zoon Jan Rossen uit Sommelsdijk heeft indertijd ook het orgel gedraaid in Middelharnis maar dat deed hij aan de kant toen het hem i.v.m. personeelsgebrek te zwaar ging wegen. Nu heeft zoon Cees de traditie voortgezet met een zodanig enthousiasme dat het hem bijna fataal geworden was. Het pierement moest aanvankelijk worden geduwd en Cees deed dat met zoveel overgave dat hij halverwege met een "overbelast" hart in elkaar zakte... Voor de pony die normaliter voor de slijperswagen staat is het karwei ook te zwaar vandaar dat besloten werd tot de aanschaf van een nieuwe Fiat bestelwagen die het orgel moeiteloos van de ene plaats van actie naar de andere voert. Het draaien van het orgel gebeurt d.m.v. een benzinemotortje want ook dat zou slecht zijn voor het hart van Cees.
Cees is het gaan langs de deuren al wel gewend want vier jaar lang ging hij met een accordeon (gekocht voor twee tientjes) langs de deuren in Schoonhoven en andere plaatsen met niet meer dan drie liedjes in zijn repertoire.

Cees heeft een hoge opvatting van zijn taak. Hij gaat muziekboeken aanschaffen die in Belgiƫ zullen moeten worden besteld omdat Gerard Razenberg in Middelharnis ermee is gestopt.
,,'t Wordt dag en nacht in de weer", voorziet Cees met een liefdevolle blik op zijn pierement, alias "het Stekeltje", genoemd naar een orgel dat in 1936 in Rotterdam afbrandde.

Dit artikel stond eerder in Eilanden-Nieuws van 11 februari 1972