Met raad en daad

Katoenkweek

Graag zou ik willen weten hoe katoen gekweekt wordt en hoe er garens van worden gemaakt.

De naam katoen komt van het Arabische woord 'koetoen', doch wij danken de katoenteelt niet aan de Arabieren, maar aan de mensen in India, die er meer dan drieduizend jaar geleden al zeer eenvoudige kleding van maakten. De Chinezen en de Egyptenaren keken die kunst al vroeg van hen af en nu wordt de katoenplant (Gossypium malvaceae) in vele tropische en subtropische landen gekweekt. De planten worden 80 tot 95 cm hoog, maar ze verlangen een vruchtbare en zeer vochtige grond met een droge periode tijdens het rijpen van de vruchten. De beste vezel wordt verkregen door ze met de hand te plukken, maar daar de arbeidskrachten tegenwoordig beter betaald worden dan vroeger, wordt er ook mechanisch geoogst en dat is niet best voor de één tot vijf centimeter lange vezel, die daardoor snel beschadigd wordt. De langste vezels worden versponnen tot dik en/of zacht garen, waarvan de katoenfabrieken verscheidene mooie stoffen kunnen vervaardigen. Er bestaat veel verschil tussen de kwaliteiten naar gelang zuiverheid, gelijkmatigheid, sterkte, kleur, elasticiteit en fijnheid van de stof, vandaar ook het verschil in prijs. De kortere vezels zijn de grondstof voor kunstzijde of viscose, zware papiersoorten, celluloseacetaat enz.

De bron van Spa

Waar komt het Spawater vandaan?

Dit water ontspringt aan de natuurlijke bronnen, liggend op 440 meter hoogte te midden van meer dan 100 m hoger gelegen beschermd natuurgebied van Malchamps met een oppervlakte van ongeveer 3400 ha. Ondergronds wordt dit water reeds gezuiverd door lagen turf, klei, zand en kwartsiet (fijne sedimentaire zandkorrels) waardoor het van nature schoon en zoutarm naar de drie bronnen wordt gevoerd: de Barisart-, de Reine- en de Marie-Henriëttebron, welke laatste haar naam dankt aan de Belgische koningin Marie-Henriëtte die al in 1926 dankbaar gebruik maakte van het Spawater. In de dertiger jaren kwamen er veel zieke mensen naar de Belgische badplaats Spa om het bronwater te drinken. Nu hoeft dat niet meer omdat men het water in tal van winkels en supermarkten kan kopen.

SBS 6

Wat betekenen toch de letters SBS 6 en wat is het adres van deze televisiezender?

De naam van dit station wordt gevormd door de initialen: Scandinavian Broadcasting System S.A. Het Nederlandse adres luidt: Rietparklaan 333, 1019 DW Amsterdam, het postadres is: Postbus 18179, 1001 ZB Amsterdam, het telefoonnummer 020-8007000. SBS6 is een onderdeel van SBS Broadcasting BV dat sinds 29 juli 2011 in handen is van uitgever Sanoma Media (67%) en Talpa Media (33%) Ook vallen hier o.a. onder NET 5, Veronica TV en SBS 9.

Cyclamen voor de ramen

Als de cyclamen op de vensterbank uitgebloeid zijn, moet ik de bollen dan in de aarde laten of ergens droog wegleggen?

Na de bloei kunt u de cyclamen steeds minder water geven. Als het blad is afgevallen of verdord, kunt u de knol uit de pot halen en overzetten in een grotere. Als grondmengsel is potaarde met wat klei er door het meest geschikt. U krijgt de knollen t.z.t. weer aan de groei in een koele kamer door meer water te gaan geven en de jonge scheuten vaak te besproeien. In een warme, bedompte of berookte zitkamer zullen zij het niet zo goed doen. Stel daarom 's winters de verwarming niet te hoog af.