Politiek

Binnenkort zijn er weer landelijke verkiezingen. We worden dan weer geroepen om onze stem uit te brengen. In de media worden we voortdurend geconfronteerd met allerlei berichten over de aanstaande verkiezingen. De verschillende politieke partijen geven allemaal een mening. En de politici strijden om de gunst van de kiezer.
We hebben in de achterliggende periode een kabinet gehad dat de rit gewoon heeft uitgezeten. Dat mag best een prestatie van formaat worden genoemd. Rutte maar vooral ook Samsom hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het bestuur van dit land. Het was daarom best wel jammer dat Samsom het veld moest ruimen. Of de PvdA daar goed aan gedaan heeft moet nog maar blijken.

We moeten ook vaststellen dat het in ons land eigenlijk best wel goed gaat. Ons land behoort tot de 10 landen waar de mensen het meest gelukkig zijn. We hebben eten, drinken, kleding, huisvesting, gezondheidszorg, en nog vele andere dingen meer. We mogen ook in vrijheid leven. Er is niemand die ons zal beletten om op zondag naar de kerk te gaan. Ook mogen we vrij in de Bijbel lezen en voor Bijbelse beginselen uitkomen in de samenleving. Dat zijn allemaal belangrijke dingen die samenhangen met onze rechtsstaat.

Er zijn aan de andere kant ook problemen. We kunnen denken aan de immigratie, criminaliteit, werkloosheid, verval van normen en waarden en vele andere dingen meer. We leven buiten het Paradijs en dat wordt op allerlei manieren zichtbaar en merkbaar. We leven bovendien in een seculier land. Het overgrote deel van de mensen gaat nooit meer naar de kerk. En dat is de grootste problematiek waar ons land mee worstelt.

Nu zijn er mensen die voor alle problemen een hele makkelijke antwoorden hebben. We noemen dat populisten. In naam van het volk worden door dergelijke lieden goedkope en makkelijke antwoorden gegeven op hele moeilijke en lastige problemen. Hoe pakken we bijvoorbeeld de terreur aan. Wel voor populisten is dat heel eenvoudig. Je sluit de grenzen en daarmee is het kwaad van de terreur bezworen. Dat is natuurlijk een onjuiste opvatting. We kunnen officieel grenzen wel sluiten maar daar trekken terroristen zich echt niks van aan. Het kenmerk van terreur is dat dit in het verborgene gebeurt. En dat maakt het ook zo moeilijk te bestrijden. Er is voor de problematiek van de terreur niet een makkelijke oplossing beschikbaar. Het vergt heel veel van veiligheidsdiensten, politie en andere gezagdragers om dit kwaad binnen de perken te houden.

Zo zijn er meer dingen te noemen. Nederland uit de Europese Unie is ook zoiets. Hoe men ook over de Europese Unie denkt, maar een land als Nederland kan gewoon niet zonder. Ons land ligt in het hart van Europa en de handelsstromen in Europa lopen voor een groot deel via ons land. Het is daarom echt verkeerd om uit de Europese Unie te gaan. Uiteraard betekent dat niet dat er niks moet veranderen op Europees niveau. Maar er zijn ook voor nationale samenwerking geen makkelijke oplossingen. Politiek is een moeilijk vak.

Een land heeft verstandige politici nodig. Laten we hopen en bidden dat in de komende tijd verstandige mensen worden gekozen. Laten we voor al bidden of ons land zou weerkeren naar de dienst van de Heere. Daar zouden we allemaal goed mee zijn.

Ds. W. Visscher