Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Succesvolle eilandelijke organisten Ambitusconcours

GOEDEREEDE - Zaterdag werd te Goes in de Maria-Magdalenakerk de halve finale van het Ambitus Orgelconcours gehouden. Dit concours wordt georganiseerd door de Ambitus Foundation voor jonge organisten tot en met 21 jaar.

Op de website: www.ambitusfoundation.org/orgelconcours - formuleert de stichting de doelstelling als volgt: "ten eerste om talentvolle jonge organisten gelegenheid geven om zich te presenteren en zich verder te ontwikkelen. Daarnaast om de grote rijkdom aan historische Nederlandse orgels en orgelcultuur voor het voetlicht te halen. Talentvolle jonge mensen op hun weg naar de toekomst worden zo in aanraking gebracht met nationaal historisch erfgoed." Op de genoemde website kunt u meer achtergrondinformatie vinden.

Het concours is vorige zomer van start gegaan met een voorronde in de St. Joriskerk te Amersfoort en vervolgd met een eerste ronde in de Eusebiuskerk te Arnhem in november. Hieruit bleef een groep van in totaal 12 jonge organisten over (6 in de leeftijdscategorie 13 t/m 16 jaar) en 6 in de leeftijdscategorie 17 t/m 21 jaar). Zij streden dus in Goes om een plaats in de finale die op 24 juni in de Grote of St.Bavokerk te Haarlem op het wereldberoemde Müllerorgel zal plaatsvinden. De per ronde verschillende jury's bestaan uit gerenommeerde organisten en in Goes waren dat Ton Koopman, Sietze de Vries, Hayo Boerema en Jaap Zwart, grote namen in de orgelwereld dus.
Van die 12 organisten die in Goes speelden waren er drie afkomstig van ons eiland: Auke Kieviet en Rik Melissant, beide in de categorie 12 t/m 16 jaar en Martien de Vos in de leeftijdscategorie 17 t/m 21 jaar. Auke en Rik zijn beide leerling van Paul Kieviet uit Middelharnis en Martien studeert aan het Rotterdams Conservatorium bij de Delftse organist Bas de Vroome. Martien is overigens ook een oud-leerling van Paul Kieviet. Alle drie mochten ze door naar de finale en gezien het niveau van dit concours en de zware bezetting van de jury's is dit een buitengewoon mooie prestatie. Daarmee wordt de reputatie van Goeree-Overflakkee als broedplaats van getalenteerde organisten maar weer eens nadrukkelijk onderstreept.

De prestatie is des te meer opvallend als we bedenken dat nu maar liefst de helft van de finalisten in Haarlem Flakkeënaar is terwijl het voor leraar Paul Kieviet een grote voldoening moet zijn dat straks drie van zijn (oud)-leerlingen op het schitterende Bavo-orgel hun muzikale gaven mogen laten horen. In Haarlem wordt van hun gevraagd het volgende te spelen: een verplicht werk: opdrachtcompositie gecomponeerd door Kees van Eersel; een preludium/toccata en fuga van J.S. Bach (niet uit de 8 kleine preludia en fuga's); een werk gecomponeerd na 1800.
De finale is toegankelijk voor wie ook maar belangstelling voor dit evenement.