Evaluatie rond en over rapport van Mooi naar Mooier in raad

GOEREE-OVERFLAKKEE – Oordeelvormend stond het uitgebreide document met bijlagen Rapport van MOOI naar MOOIER donderdagavond op de agenda. Een uiterst lijvig dossier waarvoor enkele raadsfracties vonden dat zij te weinig tijd hadden gekregen om alle details goed te kunnen bestuderen. Dat werd door de raadsvoorzitter overigens weerlegd met de opmerking dat in het presidium de agenda wordt bepaald. Als men meer tijd nodig wenste dat had men dat zelf kunnen aangegeven.

Door Jaap Ruizeveld

Het betrof een item waarover geen besluit behoefde te worden genomen. Het was meer een evaluatie, zoals Van der Boom (SGP) het noemde. Overigens vond men het een document dat tot een flinke omwenteling kan leiden en de leefbaarheid en de vitaliteit in de gemeenschap versterkt. Voor niet direct betrokkenen een ingewikkeld onderwerp. Daarom in dit artikel toelichtende informatie.

Het college had als vervolg op de raadsvergadering van begin januari al een uitvoerige beantwoording gezonden aan de raadsfracties op hun vragen over van het voorstel MOOI naar MOOIER. Het beleid is in uitvoering en behalve de terugblik over de jaren 2015 en 2016 is ook de zogenoemde versnellingsagenda nu in 2017 aan de orde. Een tussentijdse en inzichtelijke stand van zaken met een wenkend toekomstperspectief. De raadsvragen waren in hoofdzaak gesteld door de fracties van SGP (Van der Boom), mevrouw Both (CDA), Keuker (PvdA) en Heintjes (VKGO), Tuk (CU) en Osinga (VVD). Vervolgens gaf Vreugde (VKGO) in het mondeling vragenuur aan dat zijn fractie de resultaten wil zien van de enquête die onder de dorpsraden is gehouden en die niet is gedeeld. Ingewogen konden ook worden de adviezen die door de Culturele Raad Goeree-Overflakkee en de adviesraad Sociaal Domein. Alsmede o.a. een verduidelijkende informatieve brief van Kon. Muziekvereniging Sempre Crescendo over waarderingssubsidie en huurbetaling.

Ondersteuning

Talrijke aspecten en details kwamen al aan de orde in de schriftelijke beantwoording van de vragen. Zoals over de ontwikkelingen in de samenleving en de informatie uit de onderzoeken die dorpsraden hielden. Het college stelt dat de komende periode wordt ingezet om dorpsraden, vrijwilligersorganisaties en inwoners te informeren over de ondersteuningsmogelijkheden van de gemeente in de vorm van subsidie en / of ambtelijke ondersteuning. Dit om op deze wijze een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid en vitaliteit van Goeree-Overflakkee. In individuele gevallen is en zal naar een passende oplossing (maatwerk) worden gezocht. De algemene subsidieverordening wordt bij een eerstvolgende gelegenheid aangepast op de mogelijkheid om op basis van een steekproef de verantwoordingsplicht van vrijwilligersorganisaties te controleren.

Besteding

Op aanvullende vragen van PvdA of er subsidiegeld van het Beleidsplan MOOI aan het NK-Wielrennen is besteed meldt het college dat er voor de sportpleinen tijdens de wedstrijddagen een bijdrage is verstrekt van € 21.166,75. Daarnaast is aan de stichting Hart van Goeree-Overflakkee een subsidie van € 8.000,- verleend voor organisatie en activiteiten in Middelharnis op 25 juni. Over cultuurnetwerker-coach wordt aangegeven dat die onder de regeling combinatiefunctionarissen valt. Naast begeleiding van projecten is hij adviseur van de Culturele Raad.

Ervaring opdoen

Aangeduid is dat de gemeente midden in het transitieproces zit waarbij de waarderingssubsidie is afgebouwd en beëindigd terwijl daarnaast een begin is gemaakt met de uitvoering van het nieuwe beleid met de regelingen Kernsubsidie en Projectsubsidie. Nieuw beleid dat uitgaat van gelijke kansen voor alle inwoners en vrijwilligersorganisaties waarbij de leefbaarheid in de kernen centraal staat. Om dit te bereiken is in beleidsplan MOOI een meerjarig veranderproces omschreven zodat betrokkenen geleidelijk kunnen wennen aan de nieuwe situatie. Het college geeft de raad aan dat niet eerder een terugblik over de jaren 2015 en 2016 kon worden verstrekt van zowel de kern-gebonden projecten als de projectsubsidies sport, cultuur en preventieve gezondheidszorg. Er was namelijk twee jaar nodig om voldoende ervaring op te doen en eventuele discrepanties in de regelingen te ontdekken zodat ook passende verbetervoorstellen voor de uitvoering konden worden voorgelegd aan het dagelijks bestuur (college). Er worden nu vervolgstappen gezet in het proces met aanpassing van de subsidieregeling kernsubsidie, leefbaarheid en vitaliteit en ook de subsidieregeling projectsubsidie sport, cultuur en of preventieve volksgezondheid. De subsidieregeling cultuur participatie wordt ingetrokken. Al deze stappen vallen onder de bevoegdheid van het college.