College positief voor initiatief zonneweide

GOEREE-OVERFLAKKEE - Met als bijlage een Landschapsvisie, informeert het college de raad over het planproces (lopende ontwikkelingen) rond een aansluitpunt, een KV-station in Middelharnis. Dit alles mede in het kader van een pilot voor een zonneweide in Melissant en in Ooltgensplaat waarover eerder al inlichtingen zijn verstrekt.

Door Jaap Ruizeveld

Het college noemt nu het besluit dat genomen is met betrekking tot een initiatief van Nuon. Dit betreft de realisatie van een zonneweide van ongeveer 30 hectare bij Windpark Haringvliet GO. Naast het ontwikkelen van een gecombineerde wind- en zonneveld wil Nuon mogelijkheden voor opslag onderzoeken. Gedacht wordt aan het toepassen van accu's (10 MW) naast het te bouwen transformatiestation van het windpark.

De conclusie van het landschapsadvies is dat een zonneweide is in te passen. Onderzocht zijn modellen die vervolgens zijn uitgewerkt met inrichtingsvoorwaarden voor de randen.
Aangegeven wordt dat voor de gehele polder een sterk landschappelijk raamwerk ontwikkeld kan worden. Naast dit raamwerk is dit ook een recreatief netwerk met fiets- en wandelpaden. Daarmee verbindt het de aantrekkelijke gebieden uit de omgeving zoals de landgoederen, de waterkant van het Haringvliet, de zone langs het havenkanaal en de natuur van het zoetwaterkanaal met elkaar, stelt het college in haar informatiebrief.

Positief

Het landschapsadvies is besproken met de gedeputeerde. De provincie heeft aangegeven positief tegenover dit initiatief te staan. Dit gezien de gevolgde werkwijze en het landschapsadvies. Burgemeester en wethouders hebben besloten een positieve grondhouding aan te nemen ten aanzien van het principeverzoek van Nuon voor realisatie van zonneweide en opslag. Daaraan verbindt het college als voorwaarde dat de ontwikkeling wordt uitgewerkt conform de uitgangspunten van het landschapsadvies. Van Alphen (EVV) plaatste de kanttekening dat zijns inziens hier in strijd met het beleid werd gehandeld. Hij kon nergens een fiat van de provincie vinden voor deze (derde) pilot.