Het  college is weer volledig. Feller aan de wethouders-tafel met secretaris. (Foto: Wim van Vossen Fotografie)
Het  college is weer volledig. Feller aan de wethouders-tafel met secretaris. (Foto: Wim van Vossen Fotografie) Foto: Wim van Vossen Fotografie

Van orthopedisch schoentechnicus opnieuw naar een wethouderspost

GOEREE - OVERFLAKKEE – Peter Feller uit Goedereede heeft nooit een geheim gemaakt van zijn politieke ambities. Daarom is het ook niet verwonderlijk dat hij de uitdaging voor een tweede periode als wethouder, na de zelfstandige gemeente Goedereede, nu in Goeree-Overflakkee, graag aanvaardde. Een mogelijkheid die zich onverwacht voordeed na het vertrek van Marnix Trouwborst. Met naar alle waarschijnlijkheid verantwoordelijkheid voor het grootste deel van diens portefeuilles. Met mogelijk op onderdelen aanpassingen. Definitief wordt dit in het college vastgesteld. Financiën, Belastingen en Grondbedrijf zijn speerpunten. Het ligt voor de hand dat ook Verkeer- en vervoer en Personeel en organisatie gelijk kunnen worden toegevoegd. Accommodatiebeleid/beheer zou een bespreekpunt kunnen zijn. Een gesprek met Peter Feller kort voor zijn installatie tot (VVD)-wethouder.

Door Jaap Ruizeveld

Peter, geboren in Amsterdam, woont met echtgenote aan de Doelweg in de kern van het stadje Goedereede. Zijn loopbaan kent een grappige curve. Populair gesteld: van schoenmaker tot wethouder in Goedereede. Daarna een comeback als orthopedisch schoentechnicus en sinds donderdagavond politiek terug, nu als wethouder in Goeree-Overflakkee. Reden genoeg om Peter zijn verhaal te laten vertellen. Daaruit blijkt, om dat gelijk te signaleren, dat schoenmaken al generaties in zijn familie zit. Zijn opa en vader waren, zoals men dat noemt, echte ambachtslieden in de schoenmakerij. Peter werkte de afgelopen jaren bij het orthopedisch schoenenbedrijf La Mer in Rotterdam. Met een spreekuur in Middelharnis. Hij hield zich bezig met het aanmeten, passen en afleveren van orthopedisch schoeisel. Tenslotte nog iets verder terug in de tijd was Peter - in 1988 - met zijn vader die destijds in het vak werkzaam was bij een revalidatiecentrum, een eigen bedrijf begonnen.

Politiek

"Ik begon rond de eeuwwisseling als steunfractielid bij VGB (Verenigd Gemeente Belang). De partij had aanvankelijk één raadszetel in Goedereede (Peter Grinwis), later twee zetels. Dit was na de verkiezingen met de komst van Marieke v.d. Heuvel. Ik verving - als burger - onze raadsleden in de commissies die voorafgaand aan de raad de te behandelen onderwerpen doornamen. Dat was toen mogelijk. Ook de SGP maakte daar gebruik van. Later gevolgd door ook andere partijen. In 2002 kwam ik in de raad samen met Marieke v.d. Heuvel. Peter Grinwis werd wethouder. Het was een turbulente periode in de Goereese volksvertegenwoordiging met een affaire rond de UFA in Stellendam. In 2006 haalde VGB bij de verkiezingen slechts één zetel. Niettemin kreeg onze partij het vertrouwen van de overige fracties en werd ik als wethouder gekozen. Met als portefeuilles Financiën en maatschappelijke ontwikkeling. Vooral dat laatste onderdeel strekte zich uit over een breed veld met sociale zaken, onderwijs, wmo en o.a. welzijn en verenigingsleven. Dat is na de verkiezingen in 2010 zo gebleven tot de herindelingsfase eind 2012. Inmiddels was VGB in de raad uitgegroeid tot een fractie met drie leden: Patrick Polie, Margreet van Heest en Ellen Mastenbroek.

In selectie

Bij de herindeling was binnen de VGB afgesproken dat wij zouden stoppen. Onze fractie was gericht op de Kop van Goeree en wij vonden dat nu gevraagd werd om een partij die zich eiland breed diende in te zetten. Ik ben eind 2012 lid geworden van de VVD. Ben toen nog in de selectie opgenomen geweest als een mogelijke kandidaat voor een wethouderspost in het nieuw te vormen college van Goeree-Overflakkee. We waren met zijn drieën, samen met Henk van der Meer en Marnix Trouwborst. Laatstgenoemde werd voorgedragen.

Comeback

"Ik keerde terug naar het vak van schoenmaker. Was daarnaast actief in het afdelingsbestuur van de VVD Goeree-Overflakkee. Lid van het netwerk van de commissie (werkgroep) binnenlandse zaken en werd commissaris bij Woongoed Goeree-Overflakkee. Ook was ik een aantal jaren lid van de cliëntenraad van het Van Weel Bethesda-ziekenhuis in Dirksland. Ik bleef ook in die tijd de (politieke) ontwikkelingen op ons eiland nauwlettend volgen".

Telefoontje

"Dinsdagmiddag 24 januari werd ik benaderd door Rein Osinga (fractievoorzitter VVD). Hij vertelde dat Marnix Trouwborst die ochtend in het college onverwacht zijn vertrek had aangekondigd. De fractie zou zich over de ontstane situatie beraden. Overleg voeren. Immers de VVD wilde de coalitieafspraak van 2013 om de zittingsperiode gezamenlijk met de overige partijen uit te dienen, continueren. Met groen licht van die zijde konden vervolgstappen worden gezet. Ik ben door mijn partij uitgenodigd voor gesprekken. Die zijn in een goede sfeer en positief verlopen. Alles is daarbij zorgvuldig doorgenomen. Dat leidde er toe dat ik bevestigend kon antwoorden op de vraag of ik voor de VVD als kandidaat wethouder beschikbaar wilde zijn".

Stroomversnelling

"Alles kwam toen in een stroomversnelling. Allereerst overleg met het thuisfront. Want zonder die support kun je niet. Dat klikte fijn. Vervolgens zijn er contacten gelegd met de burgemeester, de secretaris en de wethouders in het college. Een gemeentelijk persbericht, op verzoek van onze partij, bracht de kandidaatstelling (voordracht) vervolgens in de publiciteit. Ik heb gelukkig bij mijn werkgever La Mer goede afspraken kunnen maken waardoor ik nog deze maand mijn werkzaamheden daar kan afronden. Alles binnen veertien dagen regelen. Dat vergt veel inzet. Dat het mij blijkbaar gegund wordt, geeft extra kracht om de nieuwe taak vol ambitie op te pakken en mij politiek dienstbaar te maken voor ons mooie eiland Goeree-Overflakkee", zegt Peter Feller.