Vooral komende week minder koud

Februari 1986 was de allerkoudste (sprokkel)maand van de afgelopen pakweg 30 jaar en uiteraard met elfstedentochtgarantie. Veel kouder, of (bijna) even koud zal het waarschijnlijk niet worden de komende decennia in de Lage Landen. In 't nieuwe klimaat is langdurige en stevige winterkoude zeldzaam geworden.
De afgelopen dagen was het weliswaar winters koud in het land, maar de dan aanwezige kou stond in schril contrast met de zuivere elfstedenkou destijds in 1986. Veel kou met een Siberische oorsprong zelfs is er wel boven het noordoosten van Europa, maar dit massieve koudebastion wilde niet echt uitdijen in westelijke richtingen. Deze bel Ruslandkoude zakt momenteel traditioneel af richting de Balkan.
Desalniettemin is de Europese luchtdruksituatie tamelijk bijzonder te noemen dezer dagen.

Een dijk van een hogedrukgebied ligt boven Scandinaviƫ en daarna komt het accent richting de Baltische staten. Met soms meer dan 1050 millibar in de kern is het echt een klassiek hogedrukgebied.
De koudste bovenluchten bevinden zich zoals gezegd meer boven het noordoosten van Europa. En juist die bovenluchtkou met -10 tot -15 graden op 1500 meter is nodig om het ook op leefniveau koud te laten zijn met overdag temperaturen van bijvoorbeeld -3 of -5 graden. Zo ver kwam het niet op de Eilanden.
We hebben veelal droog en koud weer tot en met het weekend. Iedere nacht vriest het een aantal graden en overdag komt de temperatuur weer (royaal) boven nul uit met af en toe zon, met name op zondag.
Vooral tussen vrijdagavond en zaterdagmiddag kan er wat lichte sneeuw vallen in Zuidwest-Nederland.
Mocht het iets langer sneeuwen kan er wellicht 1 of 2 centimeter blijven liggen en oogt het ineens winters.
De wind zit steevast in de oosthoek en zal meest matig waaien en het bepaald gevoelskoud maken.

Na het weekend zal het overwegend droog weer blijven: in de nachten wat lichte vorst, overdag wat meer zon bij maxima die mogelijk richting de 8-9 graden oplopen rond woensdag. De stroming krijgt wat nadrukkelijker een zuidcomponent. In eerste instantie wordt hiermee koude vastelandslucht aangevoerd, maar als de stroming nog iets meer bijdraait wordt het brongebied Zuid-Frankrijk, dus zachter.
Meer info (maandprognose februari) op www.weerprimeur.nl