Zeer uitzonderlijke afwijking

Als u deze titel leest, dan denkt u waarschijnlijk aan een ziektebeeld, dat zeer zelden voorkomt en dat slechts in zeer speciale gevallen zo wordt aangemerkt en dat u zelf zeker niet zou willen hebben. Dat begrijp ik heel goed, immers, het is zeer uitzonderlijk en het is een afwijking.
Maar toch ga ik het hier niet over hebben, althans, niet over een ziektebeeld. Ik wil het wel graag met u hebben over het gevoel dat u krijgt bij het lezen van deze term. Houdt u dat gevoel even vast!
Als we deze bijzondere situatie, deze zeer uitzonderlijke toestand nu eens doortrekken naar een 'medische noodzaak' bij medicijnen. Dan geeft dit als het goed is aan, ook bij u, dat het hier een zeer uitzonderlijke situatie betreft, waarbij u medisch niet anders kunt, dan specifiek dat middel gebruiken. Maar dat blijkt zowel bij veel mensen helemaal niet zo te zijn. 'Ik wil graag het groene kleurtje' of 'ik vertrouw een ander merk niet' blijken dan ook opeens bij deze zeer uitzonderlijke situatie te horen. 'Ik heb altijd dan ene merk gehad en die waren goed'. Of als het middel uit de originele fabriek komt die in het buitenland staat, dan vertrouwen we het al helemaal niet. Laten we maar een muur bouwen, dat is immers populair tegenwoordig.

Waar het mij om gaat, is dat we met ons allen, weer eens goed nadenken over bepaalde zaken. En vooral ook de problemen neerleggen waar ze horen. Ik heb zelf soms ook privé zaken waar ik het niet mee eens ben, maar waar ik als apotheker wel problemen mee heb, is dat als u iets anders wilt, dan waar u voor verzekerd bent, u dat via de arts bij de apotheek probeert af te dwingen. De arts is hier niet blij mee en probeert hier ook streng mee om te gaan, maar een medische noodzaak blijft niet altijd beperkt voor degene die het echt nodig heeft. Een voorbeeld: U bent verzekerd bij CZ (en die kans is vrij groot hier in deze regio). U krijgt nu in januari een ander merk van het geneesmiddel dan u in 2016 kreeg. Dat is vervelend en even wennen, maar heeft dan te maken met het feit, dat uw zorgverzekeraar dit merk als voorkeur heeft aangewezen. En nu komt het voor mij als apotheker vreemde punt: Ik heb de keus voor uw verzekering niet gemaakt, maar als de keus, die u dus zelf heeft gemaakt ertoe leidt, dat u nu een ander merk medicijnen krijgt, u dit probeert neer te leggen bij de apotheek en probeert daar onderuit te komen. Als apotheek willen wij het u best afleveren, maar dat kan dan betekenen dat u het zelf moet betalen. Het zou overigens ook heel prettig zijn, als de klantenservice van zo'n zorgverzekeraar ook duidelijk zou durven zijn.

Dit bovenstaande verhaal doet overigens niets af aan de enkele patiënten, die daadwerkelijk een medische noodzaak voor een bepaald merk hebben, omdat ze aangetoond allergisch zijn voor een middel of dat het door de zorgverzekeraar gekozen middel aantoonbaar minder werkt. Daarvoor doen wij ons uiterste best om te zorgen, dat er een middel zonder die bepaalde hulpstof wordt afgeleverd. Daar is immers die speciale, uitzonderlijk situatie voor bedoeld. U weet wel, die uitzonderlijke afwijking, waar u liever niet bij wilt horen.

Heeft u vragen over uw geneesmiddelen, over bijwerkingen of over het gebruik ervan. Neemt u dan gerust contact op met de apotheker. Ook is het mogelijk om uw medicijnen samen met u allemaal uitgebreid door te nemen.

Boudewijn v.d. Aarsen, apotheker