Afbeelding
Foto: Manon de Vos-Thijssen

De tragedie van Ladenbrooke Manor

Melanie Dobson
2016, uitgeverij Voorhoeve
341 blz., €19,99
ISBN 9789029 725170

'In de veilige cocon van haar tuin durft ze te geloven dat niemand haar kwaad zal doen. Dit is haar wereld van schoonheid en vrede, van zoete nectar en leven, onbesmet door de voetstappen van het gevaar en de stille spot van de tijd.'

Zestig jaar geleden speelde zich een grote tragedie af op Ladenbrook Manor. Heather Toulon keert vanuit Amerika terug naar het Engelse platteland om de spullen van haar kort daarvoor overleden vader op te ruimen. Het poortwachtershuisje op het landgoed waar ze opgroeide roept veel herinneringen op. Tijdens haar verblijf in het ouderlijk huis stuit ze op de dagboeken van haar overleden ouders. Langzaam wordt ze gewaar dat haar familie een groot geheim met zich meedraagt. Haar oudere zus Libby is al jaren spoorloos. Niet lang na de dood van haar vriend Oliver Croft, de zoon van de lord van Ladenbrook Manor, verdween elk spoor van de kunstzinnige Libby. Wat nog rest zijn haar schilderijen en aquarellen van de bloemen en vlinders in de cottagetuin van het landgoed. Wie was betrokken bij de dood van Oliver? En waarom is Libby verdwenen?

Welke tragedie speelde zich 60 jaar geleden af? Een ongemakkelijke ontmoeting van Heather met haar oude jeugdliefde zet alle vermeende zekerheden nog verder op zijn kop. Zal de waarheid alsnog boven water komen? En hoe goed kent Heather haar ouders eigenlijk?

Het verhaal van de familie Doyle, vader Walter, moeder Maggie en de dochters Libby en Heather, wordt verteld vanuit meerder perspectieven: vader Walter komt aan het woord in zijn dagboekfragmenten en vanuit het perspectief van moeder Maggie leer je haar kijk op de tragische gebeurtenissen kennen Daartussen weeft zich het verhaal van Heather en haar dochter Ella.

Autisme

Libby Doyle vormt de sleutelfiguur. Dobson schrijft: 'Libby is een personage dat diep in mijn hart ontstond. Libby krijgt in het verhaal geen diagnose, maar als ze vandaag de dag geboren werd, geloof ik dat er een vorm van autisme bij haar vastgesteld zou worden. In de jaren '50 en '60 geloofden veel mensen dat autisme ontstond wanneer moeders geen emotionele band met hun kinderen hadden, en als gevolg daarvan kregen de kinderen sociale problemen. Zelfs wanneer ze van haar kinderen hield, werd de moeder van een autistisch kind vaak als een 'kille' moeder beschouwd. Hartverscheurend voor zowel moeder als kind.'

De schrijfster maakt van dichtbij in haar familie- en vriendenkring mee wat de gevolgen zijn van (een zekere vorm van) autisme. Dankbaar voor de medische kennis die zich sinds de jaren zestig ook op het gebied van autisme ontwikkelde weet ze hoe belangrijk het, ondanks alle vooruitgang qua kennis, is om ouders met een kind met autisme een hart onder de riem te steken en hen te bemoedigen. In dit boek weet ze feilloos over te brengen hoe waardevol juist ook deze kinderen zijn in het oog van God. Maar ook hoe moeilijk het kan zijn om op een goede manier met elkaar om te gaan als deze aandoening een rol speelt binnen een gezin. De personage van Libby is realistisch beschreven en geeft stof tot nadenken.

De beschrijvingen van het Engelse platteland zijn bijzonder goed getekend. Je waant je regelmatig tussen de geurige prijswinnende rozen in de cottagetuin van lady Croft.

Tot het eind blijft het overigens spannend wat er met Libby en Oliver is gebeurd. Af en toe ligt het vleugje romantiek waarmee de schrijfster haar boodschap omgeeft er misschien iets te dik bovenop. De elementen van spanning, een vleugje romantiek en de omstandigheden van een gezin met een autistische dochter zorgen bij elkaar voor een lezenswaardig verhaal voor de liefhebbers van een historische roman met een boodschap.