Raad van State eist nadere uitleg woningbouwplan Molenpolder Oude-Tonge

DEN HAAG/GOEREE-OVERFLAKKEE – De gemeente Goeree-Overflakkee heeft een verkeerde ruimtelijke regeling voor het Molenpolderplan in Oude-Tonge toegepast, zo blijkt uit een tussenuitspraak van de Raad van State.

Mogelijk is het Molenpolderplan nog wel te redden, maar dan moet de gemeente met een betere onderbouwing van de woningbehoefte op het eiland en in Oude-Tonge komen. De gemeente krijgt van de Raad een half jaar om met een betere onderbouwing te komen. Tot die tijd staat het plan op slot. Als de gemeente niet met een beter verhaal komt kan de Raad het plan alsnog geheel vernietigen. In ieder geval is de Raad het niet eens met de stelling van de gemeente Goeree-Overflakkee dat de Molenpolder, waar tot 2020 55 woningen moeten komen, in 'binnenstedelijk gebied' ligt. Volgens 's lands hoogste bestuursrechtscollege heeft de polder altijd een agrarische bestemming gehad en kun je het zeker niet als 'bestaand stedelijk gebied' aanmerken. De gemeente probeerde de polder wel dat 'stedelijke' stempel op te drukken, omdat het volgens de Wet ruimtelijke ordening in binnenstedelijk gebied gemakkelijker is om woningen te bouwen dan in buitenstedelijke – of randgebieden.

Behoefte

Daar gelden veel strengere regels voor. Hoewel de Raad al tijdens de rechtszaak van afgelopen oktober vraagtekens bij het woningbouwplan zette, heeft hij het nog niet geheel van tafel geveegd. Goeree-Overflakkee krijgt 26 weken de tijd om met betere onderzoeken aan te tonen dat er zeer grote behoefte is aan woningbouw in Oude-Tonge. Een behoefte die niet kan worden opgevuld met woningbouw op inbreidingslocaties, of op locaties van bestaande te saneren woningen. Over een half jaar beslist de Raad of hij gelijk einduitspraak doet of dat er nog een extra rechtszitting moet komen. Overigens heeft de Raad de meeste andere bezwaren tegen het woningbouwplan verworpen. De ontsluiting van de nieuwe wijk is goed geregeld. Alleen de parkeerregeling zal de gemeente ook nog iets moeten aanpassen. De rest wordt vervolgd.
(Persbureau Cerberus)