De leerlingen met de banieren waarop hun gedichten staan.
De leerlingen met de banieren waarop hun gedichten staan. Foto: Adri van der Laan

Woord & Kunst afgerond: banieren naar de scholen

MIDDELHARNIS – Ze stonden midden in Stellendam, in een rij richting de toren van Goedereede, in de kerk van Dirksland ter gelegenheid van het 600-jarig bestaan van het dorp en de polder, in Ooltgensplaat tijdens Open Monumentendag, tijdens de onthulling van het beeld De Kaaiwerker in Oude-Tonge en op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Goeree-Overflakkee, om maar enkele locaties te noemen. Nu zijn de banieren met gedichten netjes opgeruimd, op de exemplaren na die gevuld zijn met poëtische teksten van leerlingen van het voortgezet onderwijs. Die werden woensdag 8 februari overhandigd aan de leerlingen zelf. Dat betekende de afronding van het project Woord & Kunst.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Woord & Kunst was een project van de Reizende Dichters en KunstPlus, de vereniging van kunstenaars op Goeree-Overflakkee. Beeldend kunstenaars lieten zich inspireren door gedichten, en andersom. Het resultaat was een serie banieren met bijbehorende kunstwerken, die over het eiland reisden om zoveel mogelijk bewoners kennis te laten maken met deze creatieve scheppingen. In april vorig jaar ging Woord & Kunst van start in het Inspiratiecentrum Grevelingen, tijdens een avond waarop ook veel eilandelijke musici aan bod kwamen. Burgemeester Ada Grootenboer verrichtte de opening. Daarna volgde de tournee over het eiland, waarin bijvoorbeeld ook een van de Kunstkijk-locaties was opgenomen. Het project ging vergezeld van een boekje met alle gedichten en kunstwerken.

"Veel mensen op Goeree-Overflakkee hebben de kunstwerken gezien en de gedichten gelezen op de banieren", antwoordt Mirjam Bentvelzen, voorzitter van KunstPlus, op de vraag wat Woord & Kunst ons gebracht heeft. "Er zijn veel reacties losgekomen. Het project heeft gebracht wat we ervan hoopten: op een laagdrempelige manier mensen confronteren met beeldende kunst en gedichten."

Jong geleerd…

Volgens Bentvelzen was het goed om de scholen – Prins Maurits, RGO en Edudelta College – erbij te betrekken door ook leerlingen gedichten te laten maken bij kunstwerken. "Jong geleerd is oud gedaan. Er is heel veel talent op de scholen en Woord & Kunst was een goede manier om dat naar buiten te brengen." Niet alleen waren er banieren met de gedichten van de leerlingen, maar ook stonden ze in het bijbehorende boekje.

"We kregen de opdracht om een gedicht te maken bij een schilderij, over Flakkee. Het gevoel dat ik heb proberen over te brengen in mijn gedicht is dat je hier lekker vrij bent", zegt Joline Sperling, een van de leerlingen, die niet veel meer ervaring met dichten had dan de rijmen die ze met Sinterklaas produceerde.

Volgens Wim Mastenbroek, leraar Nederlands aan de RGO, was het project Woord & Kunst een goede manier om poëzie onder de aandacht te brengen van de leerlingen. "De dichtkunst is toch een beetje een ondergeschoven kindje op school. Extra aandacht is nodig omdat het een creatieve activiteit is, die je moet bevorderen: creativiteit met taal. Dat heeft een zekere waarde in je leven", aldus Mastenbroek, die zijn leerlingen ook tijdens de Week van de Poëzie in aanraking bracht met gedichten en zo nu en dan songteksten laat analyseren in de klas.

Het project Woord & Kunst vond de RGO-leraar goed omdat het leerlingen actief aan het werk zette in de vorm van een wedstrijd. "Er zijn onvermoede talenten naar boven gekomen. Het gemiddelde niveau was echt niet slecht. Een gedicht is geen kant-en-klaar verhaal, het is een puzzel die aan het denken zet. Dat hebben de leerlingen goed begrepen."