De ramp

Op 1 februari 1953 vond de watersnoodramp plaats. In Eilanden-Nieuws van 3 februari 2017 werd daaraan uitvoerig aandacht gegeven. De provincies Zeeland en Zuid-Holland werden door deze ramp getroffen. In totaal kwamen 1796 mensen daarbij om het leven. De schade was enorm en de vragen vele. Een dergelijke ramp brengt ook indringende vragen met zich mee.

In de eerste plaats kunnen we nadenken over de oorzaak van deze ramp. Natuurkundigen zullen wijzen op de stand van de maan, de hoogte van het water en nog vele andere factoren. Een dergelijke wetenschappelijke verklaring heeft natuurlijk zijn waarde. Vanuit de Bijbel bezien is er ook een andere verklaring. Rampen staan nooit los van de oordelen van God. De Heere heeft Nederland met deze ramp iets te zeggen. Wat de Heere er precies mee wil zeggen daarover kunnen we van mening verschillen. Het is in ieder geval een oproep tot bekering.

In de tweede plaats kunnen we nadenken over de gevolgen van de ramp. In materieel opzicht zijn de gevolgen heel ingrijpend geweest. Er zijn grote verliezen geleden en vele honderden mensen zijn omgekomen. Dit heeft natuurlijk diepe sporen getrokken in gezinnen, families en gemeenschappen. Het is heel aangrijpend als we geliefden door de verdrinkingsdood moeten verliezen. Er is echter ook een dieperliggend gevolg. Harde slagen kunnen een mens verbitteren of verbreken. Helaas komt verbittering en opstand veel voor als leed ons treft. Wat is het echter een voorrecht als een mens onder het leed in zijn leven mag buigen. Dan worden wij schuldig voor God, maar dan is er ook een uitweg. Het Evangelie wijst ons op Gods goedheid voor slechte mensen.

In de derde plaats kunnen we ook nadenken over de ramp en de toekomst. Na de ramp is men begonnen met de deltawerken. De zeearmen werden afgedamd en de dijken werden verhoogd. Dat waren natuurlijk noodzakelijke maatregelen. Niemand kan echter garanderen dat dit soort rampen zich niet opnieuw zullen voordoen. We kunnen in de krant lezen over klimaatsveranderingen. Een voortdurend stijgende zeespiegel heeft ook gevolgen voor ons land. Laten we echter onze hoop voor de toekomst niet vestigen op ons eigen inzicht. Daar komen we teleurgesteld mee uit. De Heere regeert, dat is de enige vaste hoop voor de toekomst. Als we ons levenslot, door genade, in Gods hand mogen leggen dan zijn we werkelijk veilig. Ook in 2017.

Ds. W. Visscher