Met raad en daad

Bloem en vaas

Hoe verzorg je bloemen in een vaas? Moet er Chrysal in?

Het belangrijkste is, een schone vaas met helder water. Vooral kristallen vazen worden nog wel eens aangetast door Chrysal, dat ook zwak glazuur kan aantasten. Men zegt, dat dan de knopjes van bijvoorbeeld rozen, anjers en fresia's beter uitkomen, maar ongeveer het zelfde resultaat kunt u met een schepje suiker bereiken. Belangrijker is, dat u dagelijks bij het verzorgen van de kamerplanten ook de stand van het water in uw vazen controleert en deze zonodig bijvult. En als u de bloemen wegdoet, zet dan geen nieuwe bloemen in dat vieze, gebruikte water. Spoel de vaas driemaal om, zodat er geen restjes rottend blad achterblijven. Grijp het afwasmiddel voor de vaat en behandel glas of kristal, respectievelijk aardewerk of andere vazen als uw glasservies. Zet ze brandschoon in een kast, zodat ze niet ongewassen kunnen worden hergebruikt. Als u een stukje van de stelen afneemt, zorg er dan gelijk voor dat er geen blaadje in het water komt. Dan houdt u uw bloemen langer goed

Soest

Is het ook bekend waar de plaatsnaam Soest vandaan komt? En waar bevindt zich de 'dijk' van Soestdijk, en de 'berg' van Soesterberg?

De plaatsnaam Soest is overgebleven van de Oud-Germaanse naam 'Susatia'. Precies als Batavia heeft dit een Latijnse uitgang, vermoedelijk is de naam gelatiniseerd. Er moet verwantschap zijn met de Westfaalse plaatsnaam Soest in Duitsland, maar daarvan is de uitspraak Soost. De oorspronkelijke vormen zijn Soyse, Zoys, Suys en Susat. Wat de betekenis was, weet men niet. In het Middelnederlands of het oudste Duits komen die woorden niet (meer) voor. Met de dijk bij Soestdijk is waarschijnlijk de oever langs de Eem bij Soest bedoeld. En Soesterberg is een later gebouwd dorp te midden van het heuvelachtige gebied tussen Amersfoort en Zeist. Verscheidene toppen daar kregen er afzonderlijke namen. De toenmalige vliegbasis is aangelegd op een daar aanwezig heideveld. De keuze van die naam lijkt ons logisch. Een deel van Soesterberg wordt nu Soestduinen genoemd en die naam verwijst ook naar de zandheuvels.

Arabisch

Ik dacht, dat er geen Arabische woorden in de Nederlandse taal konden voorkomen, omdat ze onuitspreekbaar waren. Maar nu zag ik er een paar in een puzzel staan!

Er komen zeker heel wat Arabische woorden in onze taal voor, waarvan emir (bevelhebber), fantasia (oorspronkelijk ruiterfeest, bij ons vervormd tot fantasie), mandoline (bekend snaarinstrument), mokka (koffie), sjeik (stamhoofd) en algebra wel de allerbekendste zijn.

Malta

Is het eiland Malta ooit een Engelse kolonie geweest? Zo ja, in welke periode?

Malta heeft een bewogen geschiedenis achter zich. Bij de Vrede van Parijs in 1814 na de val van Napoleon werd het tenslotte toegewezen aan Groot-Brittanniƫ dat er een machtige vlootbasis inrichtte. Na allerlei binnenlandse strubbelingen was de Britse regering gedwongen de bevolking van het eiland in 1964 haar onafhankelijkheid te geven. De vlootbasis mocht nog tien jaar blijven, maar in 1969 verlieten de Britse marineschepen het eiland.